انتخابات ریاستجمهوری امریکا که یکی از مهمترین و داغترین رخدادهای سیاسی جهان دانسته میشود؛ تاثیری همهجانبه بر جهان در ابعادی گسترده دارد. اینکه نامزدهای ریاست دولت امریکا چه برنامهها و چه نوع نگاهی به جهان و امریکا دارند؛ نهتنها روی خود ایالات متحده، بلکه بر سرتاسر جهان تاثیر خواهد نهاد. در این مطلب نگاهی میاندازیم به «دروغهایی» که دو نامزد انتخابات امریکا در نخستین مناظرهی انتخاباتی گفتند.
پولیتیفکت در مطلبی سخنان هردو نامزد اصلی انتخابات ریاستجمهوری امریکا را راستیآزمایی کرده است و دروغهایی آنان در مورد پناهجویی، سیاست خارجی، احتمال وقوع جنگهای بزرگ در جهان و مسائل داخلی امریکا برشمرده است. در این مطلب، سعی شده است که به مواردی از این فهرست پرداخته شود که بهگونهی مستقیم یا غیرمستقیم به اتباع خارجی – از جمله پناهجویان افغانستان و مردم افغانستان – مربوط باشد.
پولیتیفکت این ادعا هریس که ترمپ طالبان را به «کمپ دیوید» دعوت کرد را بررسی کرده و نوشته است که این ادعا درست است و رئیسجمهوری پیشین امریکا رهبران طالبان را به کمپ دیوید دعوت کرده بود؛ البته ترمپ سپس و پس از کشتهشدن چند سرباز امریکایی این دیدار را لغو کرد.
مورد دگری که پولیتیفکت برشمرده است؛ ادعای ترمپ در مورد «خورده شدن سگها و گربههای» مردم امریکا از سوی پناهجویان است. سخن نادرستی که واکنشهای گستردهای را در امریکا و حتا جهان برعلیه ترمپ برانگیخت. او در مناظره گفت که در اسپرنگفیلدِ ایالت اوهایوی امریکا، آنانیکه «آمدهاند» [منظور او پناهجویان است] سگها و گربههای مردم «بومی» امریکا را میخورند. ادعایی که به قوت از سوی فرماندار و سائر مقامات اوهایو و شهر اسپرنگفیلد رد شده و منتج به متهم شدن ترمپ به تروج «پناهندههراسی» گردید.
ترمپ در جای دگری از مناظره بازهم در مورد پناهجویان ادعای عجیبی را مطرح میکند که پولیتیفکت آن را به قوت رد کرده است. ترمپ در مناظره میگوید که «میلیونها تن به کشور ما سرازیر میشوند، میلیونها و میلیونها؛ عددش فکر کنم ۲۱ میلیون است.» پولیتیفکت نوشته است که براساس آمار موجود تعداد پناهجویانی که در امریکا هستند به ۱۱ میلیون تن میرسد و عدد ترمپ هیچ مبنایی ندارد.
پناهندههراسی ترمپ در اینجا به پایان نمیرسد و نامزد حزب جمهوریخواه در ادعای دگری میگوید که [بهخاطر آمدن پناهجویان] میزان جرایم جنایی در ونزوئلا و همهجای دنیا از امریکا کمتر است. پولیتیفکت این ادعا را نادرست خوانده است. امریکا در شمار کشورهای امن و مرفه جهان است که باوجود جرایم جناییای که در آن رخ میدهد؛ میزان آن قابل مقایسه با کشورهای عقبمانده و جهان سومی نیست.
گزارش پولیتیفکت همچنین به موارد دگری پرداخته است که شامل دروغهای ترمپ و هریس در مورد مسائل مربوط به تورم در امریکا، رشد اقتصادی این کشور، میزان ایجاد شغل در دورههای متفاوت ریاستجمهوری و رابطهی ایالات متحده با روسیه، جنگ اوکراین و اسرائیل نیز پرداخته است.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.