تغییرات اقلیمی و یا فرایند آزادشدن انبوه گازهای گلخانهای در اتموسفیر و تاثیر آن روی حرارت زمین از چندسالی بدینسو وارد مرحلهای خطرناک شده است و اینک بزرگترین تهدید برای تمدن بشری بهحساب میآید. این تغییرات اگرچه در بعضی جاها چندان محسوس نیستند؛ اما مناطق گرمسیر و صحرایی را شدیداً تهدید میکنند؛ در این مطلب با هفت شهری آشنا خواهید شد که انتظار میرود تغییرات اقلیمی آنها را در آیندهی نهچندان دور «غیرقابل سکونت» کند.
د تروال در فهرستی هفت شهر در نقاط متفاوت جهان را برشمرده است که گرمایش فزایندهی زمین زمینهی زندگی انسانی و اجتماعی در آن را برخواهد چید. شهرهایی که بعضی حائز اهمیت تاریخی و سیاسی بسیاریاند.
۷. فینکس، اریزونا، امریکا
هفتمین مورد این فهرست، شهر فینکس در ایالت اریزونای امریکا است. فینکس که در دل صحرای سارنون واقع شده است؛ یکی از گرمترین شهرهای امریکا است. درجهی حرارت این شهر – که رکورد بالاترین درجهی حرارت یک شهر بزرگ در تاریخ امریکا را نیز دارد – تا ۵۰ درجهی سانتیگراد بالا رفته است.
۶. دوحه، قطر
دوحه که پایتخت قطر، کشور کوچک اما سرمایهدار عربیست، یکی از گرمترین شهرهای جهان است. دوحه که همچون کل قطر اقلیمی صحرایی دارد؛ در سالهای پسین به وسیلهی تکنالوژی سعی کرده است که دمای ۵۰ درجهای را در تابستان مهار کند؛ اما آیا گرمایش بیشتر در این شهر کوچک برای ساکنان آن قابل تحمل خواهد بود؟
۵. بغداد، عراق
بغداد نهتنها پایتخت عراق، بلکه یکی از مراکز تاریخی و فرهنگی مهم تمدن اسلامی است. خلافتهای اسلامی مهمی در تاریخ اسلام از بغداد حکمرانی کردهاند و مدارس فرهنگی مهمی همچون نظامیهها در این شهر قرار داشتند. بغداد در سال ۲۰۲۰، رکورد دمای طاقتفرسای ۵۱ درجهی سانتیگراد را زد و دورنمای زیستن در این شهر گرم و صحرایی با توجه به حرارت رو به افزایش زمین چندان روشن نمینماید.
۴. تربات، پاکستان
چهارمین شهر «جهنمی» این فهرست تربات پاکستان است. درجهی حرارت تربات که از متوسط درجهی حرارت در پاکستان بالاتر است، در سال ۲۰۱۷ تا ۵۳ درجهی سانتیگراد رسیده است؛ دمایی که تصور آن نیز عذابآور است و آیندهی زیست در این شهر را با پرسشنمادی درشت مواجه میکند.
۳. رفح، عربستان سعودی
اگرچه این روزها «رفح» معروف برای جهان، رفح غزه و حملات مرگبار اسرائیل به آن است که از آن جهنمی برای آدمیان ساخته بود؛ اما رفح دگری که در عربستان سعودی واقع شده است نیز دستکمی از جهنمی جوشان ندارد؛ شهری صحرایی که درجهی حرارت در آن تا ۵۴ درجهی سانتیگراد نیز بالا رفته است.
۲. العزیزیه، لیبیا
همه میدانستیم که دیر یا زود پای افریقا – قارهی گرما و صحرا – به این فهرست کشیده خواهد شد. گرمای شهر صحرایی العزیزیه در لیبیا تا ۵۷ درجهی سانتیگراد نیز بالا رفته است و گرمای زمین، زمان زیادی نمیخواهد که العزیزیه را غیرقابل زیست کند.
۱. کویت، کویت
شهر کویت که پایتخت کویت، کشور کوچک عربی است، در صدر این فهرست واقع شده است. د تراول گرمای این شهر را «وحشتناک» توصیف میکند. گرمای این شهر تا ۶۲ درجهی سانتیگراد نیز بالا رفته است، دمایی که برای آدمیزادگانی از قطب شمال «کُشنده» خواهد بود. بعید است این شهر بتواند در برابر آستانهآزمایی تغییرات اقلیمی برای مدت مدیدی تاب بیاورد.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.