خبرگزاری رویترز روز گذشته، بیستوچهارم جنوری، بهنقل از منبعی نزدیک بهپادشاهی سعودی گزارش دادهاست که عربستان سعودی، قصد و برنامهی گشایش نخستین شرابفروشی برای دیپلماتهای غیرمسلمان در این کشور را دارد.
براساس این گزارش مشتریان این میخانه باید از طریق برنامهای در گوشیهای هوشمندشان مراجعه کنند، یک کُد مخصوص از سوی وزارت امور خارجه داشتهباشند و سهمیهی ماهیانهی مشخص خود را بپذیرند. رویترز افزودهاست که اسناد مربوط به این برنامه از سوی این خبرگزاری «دیده» شدهاست.
این کنش که واکنشهای گونهگونی را برانگیختهاست در مسیر برنامههایی قرار دارد که از سوی ولیعهد عربستان، محمد بنسلمان، برای گشایش مرزهای فرهنگ بستهی عربستان سعودی بر روی گردشگری و فرهنگهای خارجی طرح شدهاست. بنسلمان که میتوان او را «پیشروترین» رهبرِ عربستان از زمان تأسیس این کشور انگاشت، برنامهي بلندپروازانهی بازرگانی و فرهنگیای را بهنام «چشماندازِ ۲۰۳۰» آغاز کردهاست که میخواهد با عملیسازی این پروژه، عربستان را همگامِ کشورهای صنعتی توسعهیافته در اروپا و امریکای شمالی بسازد.
این درحالیست که چندی پیش، نانسی عجرم خوانندهی پاپِ عرب بدون رعایت آنچه حجاب اسلامی خوانده میشود، کنسرتی را در تالار بزرگِ ساختهشده از سوی پادشاهی سعودی اجرا کرد. این کنسرت در منطقهی تاریخی «العلا» در میانهي کوههای ماریا که نشانگر «تمدنِ پیشا اسلام سعودی» است برگزار شدهبود، پادشاهی سعودی در تلاش بودهاست که این دره را تبدیل بهیکی از جاذبههای گردشگری سعودی کند.
محمد بنسلمان درحالی کشورش را بهسوی برداشتنِ محدودیتهای سنتی راهبری میکند که او رهبر بلامنازع سعودی دانسته میشود و هماینک قدرتمندترین فرد خاندان سلطنتی سعودیست. آگاهان باور دارند که این چهره از قدرت و پایگاه اقتصادی و سیاسی کافی برای اجرای برنامههای خود برخوردار است.
عربستان سعودی، قطر و دگر کشورهای اسلامی درحالی بهسمت «مدرنیزه» شدن در حرکتاند که این کشورها یکی از حامیان اصلی گروههای مسلحِ باورمند بهاسلام سیاسی دانسته میشوند، اولین و یگانه دفتر سیاسی طالبان در کشور قطر بهوجود آمده و بهفعالیت ادامه داد. اما چنانچه پیداست، این کشورها قوانین سنتی و تطبیق خشونتآمیز شریعت را برای «دگران» میخواهند و خود به مدرنیزه شدن و «همگامی با اروپا و امریکا» علاقهمند هستند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.