دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه اعلام کردهاست که از امروز، پنجشنبه ۱۱ جنوری ۲۰۲۴، رسیدگی به اتهامِ «نسلکشی اسرائیل» در غزه را از سوی افریقای جنوبی، آغاز کردهاست.
افریقای جنوبی، دو هفتهی پیش در بیستونهم دسامبر، شکایتی را به دیوان دادگستری بینالمللی در لاهه فرستاد که طی آن رژیم و ارتش اسرائیل به «نسلکشی» در غزه متهم شدهاند. افریقای جنوبی کنشهای اسرائیل در غزه را تلاشی «سیستماتیک» و وابسته بهزور نظامی برای حذف جمعیت مسلمانِ فلسطینی از سرزمینهای اشغالی و غزه عنوان کرده و آنرا «نسلکشی» نامیدهاست.
این شکایت از سوی افریقای جنوبی درحالی به دیوان دادگستری بینالمللی فرستاده شدهاست که آنان برخورد ارتش و دولت اسرائیل با جمعیت فلسطینی را شبیه به نظام آپارتاید نژادیای میخوانند که این کشور در قرن گذشته آنرا تجربه کرد، با آن مبارزه کرد و آنرا برانداخت. شماری از آگاهان، درج این شکایت از سوی افریقای جنوبی بهعنوان یکی از ملتهای مهم در تاریخ سیاست جهان که مبارزهای موفقانه در برابر نظام تبعیض داشتهاست را نشانگر «غیرقابل دفاع» بودنِ کنشهای ارتش اسرائیل در برابرِ مردم فلسطین خواندهاند.
تلآویو بهتکرار حامیانِ مردم فلسطین را متهم به «افراطگرایی» و حمایت از «بنیادگرایی اسلامی» کردهاست و این واقعیت که افریقای جنوبی یک کشور اسلامی نیست و دلیل شاکی بودن این کشور، صرفاً مبارزه با تبعیض و کشتار غیرنظامیان دانسته میشود، وجه مهم دگری به مسئلهی اتهام «نسلکشی» اسرائیل بخشیدهاست.
ممکن است که رسیدگی به این شکایت از سوی دیوان دادگستری بینالمللی ماهها و حتا سالها طول بکشد، زیرا پروندهای به این اهمیت و اتهامی به این بزرگی نیاز به طی مراحل حقوقی و دیوانی بسیاری دارد و مسئولیت صدور چنین حکمی، ایجاب میکند تا تمامی مدارک و اسناد و اطراف لحاظ داشتهشده و تمامی موارد بررسی شوند.
شماری از آگاهان، صرفنظر از طولانی بودن نتیجهگیری دیوان دادگستری بینالمللی، نفسِ اتهام «نسلکشی» به اسرائیل را ضربهای بزرگ و مهم به هویت ملی این کشور بهعنوان کشوریکه در «واکنش» به «نسلکشی» و کشتار بیرحمانهی یهودیان در قرن بیستم ایجاد شد، میدانند.
حملهی ارتش اسرائيل به نوار غزه از آغاز تاکنون، دهها هزار کشته و زخمی برجای گذاشته که قسمت عمدهای از آنرا زنان و کودکان و غیرنظامیان تشکیل میدهند. این عملیات نظامی ارتش اسرائیل واکنشهای بسیاری را در سطح بینالمللی برانگیختهاست که شکایت افریقای جنوبی از این کشور را در دیوان دادگستری میتوان یکی از مهمترین واکنشها دانست.