اگر در میان کشورهای جهان «اسرائیل» بیشترین خبر را در سال ۲۰۲۴ آفریده باشد، در میان افراد بیشک دانلد ترمپ، رئیسجمهوری «گذشته و آیندهی» امریکا بارزترین حضور را در تیترهای خبری و برنامههای سیاسی جهان – و خصوصاً – امریکا داشت. از اتهامهای قضایی تا دوبار استیضاح شدن از سوی کنگره صرفاً گوشهای از کارنامهی حاشیهساز رئیسجمهوری منتخب امریکا است. با اینحال او با حمایت ایلان ماسک و پس از یک ترور نافرجام، باری دگر رئیسجمهوری ایالات متحده شد.
ترمپ هماره جنجالبرانگیز بوده است؛ از همان روزی که او همراه با ملانیا ترمپ از آسانسوری پایین آمد و نامزدی خود در انتخابات ۲۰۱۶ را اعلام کرد. از زمانیکه ماجرای رابطهی او با یک بازیگر فیلمهای پورنوگرافی خبرساز شد و باوجود همهی اینها او با شکست دادن هیلاری کلینتُن در انتخابات ۲۰۱۶ رئیسجمهوری امریکا شد.
در همان آغاز کار ورود شهروندان برخی از کشورهای اسلامی را به امریکا ممنوع کرد، ایالات متحده را از توافق هستهای میان قدرتهای غربی و ایران یا «برجام» خارج کرد و همچنین با دستور خروج امریکا از توافقات اقلیمی پاریس را صادر کرد. اقداماتیکه سیلی از انتقادها و اعتراضها را در داخل امریکا برانگیخت.
ترمپ که از همان آغاز طرفدار محدود کردن نقش جهانی امریکا و ترویج ملیگرایی امریکایی بود، بهقول خودش گامهای بلندی در راستای بهپایان رساندن «طولانیترین جنگ تاریخ امریکا» در افغانستان برداشت و رسماً با طالبان وارد مذاکره شد و توافق دوحه را امضا کرد، توافقی که به بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱ منتهی شد.
باوجود همهی این موارد، او در مناظرهی انتخاباتی سال ۲۰۲۴ چنان عملکرد قویای در برابر جو بایدن داشت که بایدن بهفاصلهی کمتر از یک ماه پس از مناظره و با فشاری که دموکراتها بر او وارد کردند از رقابت با ترمپ کنار رفت و کامالا هریس نامزد حزب دموکرات شد.
انتقادهای تند ترمپ از ادارهی بایدن و حمایت چهرههای مطرحی چون ماسک از او، او را تبدیل به یک گزینهی جدی پیروزی در انتخابات کرده بود، تا اینکه او در جریان سخنرانیاش در باتلر هدف سوء قصد قرار گرفت و اگرچه جان بهسلامت بُرد و گلوله به گوشش اصابت کرد؛ ولی این حادثه تاثیری عمیق بر نظر امریکاییها بر او گذاشت.
ترمپ با پیروزیای قاطع در انتخابات نوامبر باری دگر ریاست دولت امریکا را بهدست آورد. نکتهی جالب توجه این است که ترمپ در هردو انتخاباتی که به پیروزی رسیدهاست نامزد حزب مقابل – دموکراتها – یک زن بودهاست.
او با وعدهی «اخراجهای گسترده» و اجرای سیاست ضد پناهندگی و پایان دادن به جنگ اوکراین با یک «تماس» تلفنی نظر رایدهندگان امریکایی را بهخود جلب کرد.
زنجیرهی حوادث سال ۲۰۲۴ و ناکامی امریکا در مدیریت بحران غزه، بحران اوکراین و مشکلات داخلی امریکا همگی دستبهدست هم داده و ترمپ را بدل به چهلوهفتمین رئیسجمهوری امریکا کرد.
این چهرهی شاخص سیاست امریکا و جهان در ماه آیندهی میلادی باری دگر بر کرسی کاخ سفید تکیه خواهد زد و باید نظاره کرد که آیا همچون دور نخست ریاستجمهوری او، این چهار سال با فرمانهای جنجالی و چالشساز آغاز خواهد شد و یا ترمپ اینبار با خویشتنداری بیشتر عمل خواهد کرد.
تلویزیون دیار از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.