به گزارش رویترز، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجهی روسیه و مسئول کنترل جنگافزاری این کشور، روز جمعه در اظهاراتی دانلد ترمپ و دولت آیندهی او را نسبت به پیامدهای ازسرگیری آزمایشهای هستهای هشدار داد.
او تاکید کرد که در صورت انجام چنین اقدامی، روسیه گزینههای خود را برای حفظ امنیت ملی باز خواهد گذاشت.
بر بنیاد این گزارش، ایالات متحده، روسیه و چین در حال انجام مدرنسازی گستردهی جنگافزارهای هستهای خود هستند، در حالی که پیمانهای کنترل جنگافزاری که در دوران جنگ سرد میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی امضا شده بود، یکی پس از دیگری فرو میپاشند.
ریابکوف در مصاحبهای با روزنامهی روسی «کومرسانت» تاکید کرد که سیاستهای فعلی واشنگتن «بسیار خصمانه» اند. وی افزود: «ما در راستای منافع امنیتی خود، اقدامات و سیگنالهای سیاسی مناسب را بررسی میکنیم و هیچ گزینهای را منتفی نمیدانیم.»
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که در دورهی نخست ریاستجمهوری ترمپ (2017-2021)، دولت او بحثهایی را دربارهی انجام نخستین آزمایش هستهای ایالات متحده از سال 1992 مطرح کرد.
از سویی هم در سال 2023، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، بهطور رسمی تصویب پیمان جامع منع آزمایش هستهای توسط کشورش را لغو کرد و سیاست روسیه را با ایالات متحده «هماهنگ» ساخت.
این پیمان در سال 1996 توسط روسیه امضا و در سال 2000 تصویب شد، در حالی که ایالات متحده این پیمان را امضا کرده اما هرگز تصویب نکرده است.
اکنون برخی کارشناسان کنترل جنگافزاری نگران هستند که ایالات متحده در حال حرکت به سمت ازسرگیری آزمایشهای هستهای است تا جنگافزارهای جدیدی توسعه دهد و پیامی به رقبای خود مانند روسیه و چین ارسال کند.
بر بنیاد گزارش فدراسیون دانشمندان امریکایی، روسیه با 5,580 کلاهک هستهای و ایالات متحده با 5,044 کلاهک، 88 درصد از جنگافزارهای هستهای جهان را در اختیار دارند. چین نیز حدود 500 کلاهک هستهای دارد.
رویترز اشاره میکند که در پنج دههی منتهی به پیمان جامع منع آزمایش هستهای در سال 1996، بیش از 2,000 آزمایش هستهای انجام شد که 1,032 مورد توسط ایالات متحده و 715 مورد توسط اتحاد جماهیر شوروی انجام شده است.
از سویی هم ولادیمیر پوتین نیز اعلام کردهاست در صورتی که ایالات متحده آزمایش هستهای انجام دهد، روسیه نیز این اقدام را در نظر خواهد گرفت. ماه گذشته، پوتین دامنهی استفاده از جنگافزارهای هستهای را کاهش داد و گفت که روسیه ممکن است در پاسخ به حملات متعارف گستردهتر، از این جنگافزارها استفاده کند.
از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، تنها چند کشور آزمایش هستهای انجام دادهاند. به گفته انجمن کنترل جنگافزاری، آخرین آزمایش هستهای ایالات متحده در سال 1992، چین و فرانسه در 1996، هند و پاکستان در 1998 و کره شمالی در 2017 بوده است.
باورها بر این هستند که ازسرگیری آزمایشهای هستهای توسط دو قدرت بزرگ هستهای جهان (ایالات متحده و روسیه) میتواند امنیت جهانی را «بهطور جدی» تهدید کند و روابط میان قدرتهای بزرگ را بیش از پیش تیره سازد.