شبکهی تحلیلگران افغانستان یا «ایایان» در مطلبی به کاوش رابطهی گروه شبهنظامی حماس با حاکمیت طالبان پرداختهاست. این شبکه ادعا میکند که بهرغم «حمایت شفاهی» طالبان از حماس، رابطهی این دو طرف «نزدیکتر از آنچه در واقعیت» است جلوه داده میشود.
شبکهی تحلیلگران در این مطلب حتا مدعی شدهاست که احتمالاً «طرفهای مخالف طالبان» برای تبلیغات منفی علیه این گروه حسابهای «جعلی» در حمایت از حماس و اعلام آمادگی برای نبرد علیه اسرائیل ساختهاند.
در این مطلب آمدهاست که پیش از حملات هفتم اکتبر که دقیقهای تاریخی و مهم در ارتباطات بیرونی حماس است؛ طالبان اگرچه اعمال اسرائیل را محکوم میکرد، ولی چنانچه در این مطلب از سراجالدین حقانی، وزیر داخلهی طالبان نقل شدهاست «این گروه حامی مسلمانان است ولی در امور دگر کشورها مداخله نمیکند.»
با اینحال آژانس خبری انادولوی ترکیه، در اوایل بازگشت طالبان به قدرت گزارش داده بود که اسماعیل هنیه، رئیس پیشین دفتر سیاسی حماس با ملا برادر گفتوگوی تلفنی داشته و «پایان اشغال امریکا» را به او تبریک گفته بود.
نهتنها با ملا برادر، که هنیه چند هفته بعد در تماس تلفنیای دگر به امیرخان متقی، وزیر خارجهی طالبان مجدداً تبریک گفته و از او خواسته بود که مسئلهی فلسطین را در سخنرانیهایش یادآوری کند.
در مطلب به دیدارهای متعدد مقامهای طالبان و نمایندگان حماس در مناسبتها و نشستهای متفاوت نیز اشاره شدهاست؛ دیدار نمایندگان طالبان و حماس در قطر در یک مراسم افطار، دیدار ذبیحالله مجاهد با هنیه در استانبول در حاشیهی یک نشست عالمان دینی، دیدار نمایندگان دو طرف در مراسم جنازهی ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری پیشین ایران از جملهی دیدارهاییاند که این شبکه به آنها اشاره کردهاست.
با اینحال شبکهی تحلیلگران افغانستان میگوید که «هیچ توافقی» میان حماس و طالبان در هیچیک از این دیدارها صورت نگرفت و حداکثرِ حمایتی که طالبان به حماس اعلام کردند «شفاهی» و در حد تاکید بر اهمیت مسئلهی فلسطین برای همهی مسلمانان بود. این درحالیست که محتوای هیچکدام از این گفتوگوها علنی نشدهاند و بعید نیست که طالبان و نمایندگان حماس گفتوگوهای «پنهان» بیشتری داشتهاند.
در این مطلب همچنین به سخنان مصطفی یوسف، نمایندهی پیشین حماس در لبنان، سوریه و ایران که گفتهاست همکاری عملیاتی و میدانی حماس با طالبان «غیرمنطقی» نیست. او به ارتباطات این دو گروه بهمیانجیگری قطر و نقش آن در تحکیم روابط این دو طرف نیز اشاره کرده بود.
در این مطلب بهنقل از یک خبرگزاری ایرانی آمدهاست که عبدالکبیر، معاون رئیس الوزرای طالبان در دیدار با یک هیات ایرانی گفته بود که اگر افغانستان مرز مشترکی با اسرائیل میداشت، با این کشور وارد جنگ میشد. نقل قولی که بهگفتهی این مطلب «رسمی» نیست و از سوی منابع دگری نیز تایید نشدهاست.
بربنیاد این مطلب، استخبارات طالبان در اکتبر ۲۰۲۳ به نیروهای طالبان مستقیماً دستور خودداری از رفتن به فلسطین بهقصد جنگ با اسرائیل را صادر کرد. چنانچه «ایایان» از سراجالدین حقانی نقل کردهاست «جهاد» برای جنگجویان طالبان در خارج از افغانستان «ممنوع» است.
با اینحال شبکهی تحلیلگران از مایکل مککال، رئیس کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا نقل میکند که او «نشانههایی» از تلاش طالبان برای «آزادسازی اورشلیم» دیدهاست.
بهرغم آنچه در مورد رابطهی حماس و طالبان بهعنوان دو گروه نظامی «جهادگرا» پنداشته میشود، «ایایان» از محمد نعیم، یکی از سخنگویان طالبان نقل کرده که آنان «مشکل فوری» با اسرائیل ندارند. و هرگز نیز امکان برقراری ارتباط با اسرائیل را نفی نکردهاند.
شبکهی تحلیلگران درحالی ادعای «دوری و دوستی» طالبان با حماس را مطرح میکند که طالبان مکرراً به داشتن روابط گسترده با دگر گروهها و سازمانهای جهادگرا همچون القاعده و تیتیپی متهم بودهاست.
قابل ذکر است که شبکهی تحلیلگران افغانستان (ایایان) نهادیست که توسط توماس روتیگ، دیپلمات پیشین آلمانی در افغانستان، معاون نمایندهی ویژهی اتحادیهی اروپا برای افغانستان و مامور سیاسی یوناما ایجاد شدهاست و به مسائل مربوط به سیاست و اجتماع افغانستان میپردازد. روتیگ همچنین مشاور سفارت آلمان در افغانستان بودهاست و درگیری چند دههای و درازدامنی با مسائل مربوط به افغانستان داشتهاست.