بیجینگ روز یکشنبه اعلام کرد که در واکنش به مواضع کانادا در زمینهی مسائل حقوق بشری مرتبط با اویغورها و تبت، اقدامهایی علیه دو نهاد و دست کم بیست فرد کانادایی به اجرا گذاشته است.
این اقدامها، که از روز شنبه اجرایی شدهاند، شامل مسدودسازی داراییها و ممنوعیت ورود به چین هستند. بر بنیاد بیانیهای که وزارت خارجهی چین در وبسایت خود منتشر کرده است، نهادهای هدف شامل پروژهی دفاع از حقوق اویغورها در کانادا و کمیتهی کانادا-تبت میشوند.
چین اعلام کرد که داراییهای «منقول و غیرمنقول» و سایر اموال این دو نهاد در داخل خاک چین مسدود خواهند شد. همچنین داراییهای ۱۵ فرد مرتبط با نهاد اویغورها و پنج تن از اعضای کمیتهی تبت در چین توقیف میشوند. افزون بر این، این افراد از ورود به چین، هانگکانگ و ماکائو ممنوع شدهاند.
دولت کانادا و گروههای حقوق بشری هدف تاکنون واکنشی به این اقدامها نشان ندادهاند.
گروههای حقوق بشری همواره دولت چین را به نقض گستردهی حقوق اویغورها، اقلیت عمدتاً مسلمان ساکن منطقه سینکیانگ که جمعیتی حدود ۱۰ میلیون تن دارند، متهم میکنند. این اتهامها شامل استفادهی گسترده از کار اجباری در اردوگاهها است. بیجینگ اما همواره این اتهامها را رد کرده است.
چین همچنین کنترل تبت را از سال ۱۹۵۰ و طی آنچه «آزادسازی صلحآمیز از نظام ارباب-رعیتی» خوانده، در اختیار گرفته است. در مقابل، گروههای حقوق بشری جهانی و تبعیدیان، حاکمیت چین در مناطق تبت را به «سرکوبهای شدید» متهم کردهاند.
به باور کارشناسان، این اقدامهای تازه نشاندهندهی افزایش تنشها بین چین و کانادا است که در سالهای پسین بر سر مسائل حقوق بشری، امنیتی و بازرگانی روابط پرتنشی داشتهاند. اقدامهای تلافیجویانهای که ممکن است به تشدید اختلافها میان دو کشور منجر شود و همکاریهای دیپلماتیک را دشوارتر کند.