دهها هزار تن روز یکشنبه در بلگراد، پایتخت صربستان در اعتراض به رئیسجمهوری الکساندر ووچیچ و حزب حاکم «پیشروِ» صربستان به جادهها آمدند.
معترضان، دولت را مسئول فروریختن سقف ایستگاه راهآهن «نووی ساد» در ماه گذشته میدانند؛ حادثهای که ۱۵ کشته برجای گذاشت.
معترضان چراغ تلفونهای همراه خود را روشن کردند و به مدت ۱۵ دقیقه در سکوت ایستادند تا یاد ۱۵ قربانی حادثه را گرامی بدارند.
برخی از معترضان شعار «ووچیچ، دزد!» سر دادند و دیگران پلاکاردهایی با عبارت «دستانت به خون آغشته است» در دست داشتند.
الکسا، یک مهندس فنآوری اطلاعات از نووی ساد گفت: «ما اینجا هستیم تا بگوییم (بس است) به تمام اتفاقاتی که از سال ۲۰۱۲ [زمان روی کار آمدن حزب ووچیچ] رخ داده است. ما خواهان پایان دادن به فساد و هستیم.»
سقف این ایستگاه که اخیراً بازسازی شده بود، در روز اول نوامبر فروریخت. این حادثه بلافاصله ۱۴ تن را به کام مرگ کشاند و سه تن دیگر را مجروح کرد. یکی از مجروحان نیز بعدها جان خود را از دست داد.
رهبران مخالف و مردم بارها به جادهها آمدهاند و این حادثه را نتیجهی فساد در دولت دانستهاند. آنان کیفیت پایین ساختوساز و ناکارآمدی نظارت دولتی را عامل اصلی این فاجعه میدانند.
با این حال، ائتلاف حاکم این اتهامات را رد کرده و رئیسجمهور ووچیچ تاکید کرده است که باید مسئولان این رویداد پاسخگو باشند.
از سوییهم، دانشجویان دانشگاههای دولتی در بلگراد، کراگویواچ و نیش نیز هفتههاست که در اعتراض به این حادثه دست به تجمع زدهاند. آنان خواستار افشای تمامی اسناد مربوط به بازسازی ایستگاه و محاکمهی کیفری مقامامهایی شدهاند که مسئول این «فاجعه» شناخته میشوند.
این دانشجویان هر روز برای مدت ۱۵ دقیقه در مقابل ساختمان دانشکدههای خود ترافیک را مسدود میکنند تا یاد قربانیان را زنده نگه دارند.
اعتراضها علیه دولت صربستان و حزب حاکم «پیشرو» به رهبری الکساندر ووچیچ در این کشور بارها حول محور فساد، محدودیت آزادیهای مدنی و رسانهای، و کنترل متمرکز قدرت شکل گرفتهاند. در سالهای پسین، تجمعهای گستردهای پای دانشجویان، فعالان مدنی و گروههای مخالف را به جادهها کشانده و حکومت را به چالش کشیدهاست، اما به باور کارشناسان تاکنون دگرگونیهای بنیادینی در ساختار سیاسی این کشور ایجاد نکردهاست.