دفتر مبارزه با هراسافگنی وزارت امور خارجهی ایالات متحده امروز گزارش سالانهی هراسافگنی ۲۰۲۳ را منتشر کرد. بر بنیاد این گزارش تازه، داعش در این سال نیز یکی از «خطرناکترین تهدیدهای جهانی» باقی ماندهاست. طالبان اما به گفتهی این گزارش در فهرست سازمانهای هراسافگن خارجی ایالات متحده قرار ندارد، اما ارتباط آن با گروههای «هراسافگن» همچنان «موضوع بحث» است و نگرانیهایی را در خصوص تاثیر این ارتباطات بر امنیت منطقه به بار آوردهاست.
در گزارش افزوده شده که، با وجود «تسلط» طالبان بر افغانستان، داعش خراسان بهعنوان تهدیدی جدی در این کشور باقی مانده است و حملات مکرری علیه افراد ملکی و نیروهای طالبان انجام داده است.
از سوییهم القاعده و شاخههای منطقهای آن بر بنیاد این گزارش، از جمله القاعده در شبهجزیره عربستان و القاعده در مغرب اسلامی، همچنان به عملیاتهای هراسافگنی علیه اهداف غربی و محلی ادامه میدهند. به گفتهی این گزارش، این گروه تلاش دارد حملات «پیچیدهتری» علیه اهداف ایالات متحده و متحدانش در خاورمیانه و افریقا ترتیب دهد.
همچنین در گزارش آمده که «حماس» و «جهاد اسلامی فلسطین »با حمایت مالی و نظامی ایران به حملات خود علیه اسرائیل ادامه دادند. در این گزارش به حملهی 7 اکتوبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل اشاره شده و گفته شده که این حملات موجب تشدید تنشها در خاورمیانه شد و «تهدیدات جدی» را برای منطقه ایجاد کرد.
در گزارش آمده که حزبالله که از حمایت گستردهی ایران برخوردار است، علاوه بر فعالیتهای نظامی در لبنان، نقش مهمی در جمعآوری منابع مالی از امریکای لاتین و اروپا ایفا کرده است. این گروه به توسعهی زرادخانه موشکی و برنامههای نظامی خود ادامه میدهد و به یک تهدید جدی برای ثبات خاورمیانه تبدیل شده است.
از سویی دیگر در این گزارش افزوده شده است که در این سال شاخههای داعش در افریقا، مانند داعش-ساحل و داعش-موزامبیق به عملیاتهای گستردهی خود ادامه دادند. این گروه بر اساس این گزارش همچنین از رسانههای دیجیتال و شبکههای اجتماعی «بهطور فعال» برای انتشار ایدئولوژی خود و جذب نیرو استفاده کردهاست.
بر بنیاد این گزارش، قرارگیری در فهرست «گروههای هراسافگن خارجی» برای سازمانها و اعضای آنها پیامدهای مهمی دارد. این گروهها با تحریمهای مالی مواجه میشوند که شامل مسدود شدن داراییها و جلوگیری از انتقال پول برای گروهها و حامیان شان است. همچنین، اعضای این سازمانها نمیتوانند به ایالات متحده سفر کنند یا ویزا دریافت کنند. علاوه بر این، قرارگیری در این فهرست به دولت ایالات متحده این امکان را میدهد که حامیان و اعضای این گروهها را تحت پیگرد قانونی قرار دهد.
این گزارش در حالی به نشر میرسد که هراسافگنی جهانی با ایجاد ناامنی در مناطق مختلف، گسترش افراطگرایی، و تهدید زیرساختهای حیاتی، به یکی از چالشهای جدی برای دولتها تبدیل شده است. افزایش حملات، جذب نیروهای جدید، و پیچیدگی در شناسایی تهدیدات باعث نگرانیهای روزافزون شده و بر اهمیت پاسخهای «هماهنگ و پیشگیرانه» در این خصوص افزودهاست.