نشستی با عنوان «بازگشت افغانستان از حاشیه به کانون توجه جهانی» با اشتراک شماری از مسئولان نهادهای حامی خبرنگاران، نمایندگان رسانههای در تبعید و رسانههای جهانی به روز چهارشنبه (14 قوس) از سوی «سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان» در برلین برگزار شد.
به گفتهی برگزار کنندهگان، هدف نشست بررسی وضعیت «بحرانی» خبرنگاران افغانستان و چالشهای پیشروی رسانههای در تبعید بوده و شرکتکنندگان بر «لزوم» جلب توجه جهانی به بحران آزادی بیان و رسانهها در افغانستان و مشکلات خبرنگاران داخل کشور و رسانههای در تبعید تاکید کردهاند.
در این برنامه همچنان شیوههای اطلاعرسانی رسانههای در تبعید مورد بررسی قرار گرفته و «انسجام و هماهنگی بیشتر» میان این رسانهها مهم عنوان شدهاست. سخنرانان همچنین بر ضرورت ایجاد «شبکههای پشتیبانی» برای خبرنگاران و رسانههای در تبعید و «تقویت همکاری» میان این رسانهها و نهادهای جهانی تاکید کردهاند.
در اعلامیهای که از سوی نهاد برگزار کننده به رسانهها فرستاده شده همچنان آمده که در پایان این نشست، گروههای کاری جداگانه با آسیبشناسی وضعیت موجود، راهکارهای عملی خود را به این نهاد پیشنهاد کردند. به گفتهی این سازمان، گروههای کاری در تلاش بودند تا با پیشنهادهای خود، به «بهبود» وضعیت خبرنگاران و رسانهها در افغانستان و رسیدن به نتایج «پایدار و عملی» کمک کنند.
در این نشست همچنان بر «استقامت، یکپارچگی و پایداری» رسانهها و خبرنگاران افغانستان تاکید شده و در کنار حمایتهای ملی و جهانی، یک «راه بنیادین» برای بهبود وضعیت رسانهها در کشور و پیکار با چالشهای پیشرو دانسته شدهاست.
این نشست در حالی برگزار میشود که افغانستان در دشوارترین روزهای خود از رهگذر آزادی بیان و رسانهها قرار دارد.
بر بنیاد گزارشی که اخیراً سازمان ملل متحد از وضعیت آزادی بیان و رسانهها در افغانستان طی سهسال گذشته منتشر کرده، خبرنگاران در افغانستان به دلیل انجام وظایف «حرفهای» خود با ارعاب، تهدید، بازداشت خودسرانه، بدرفتاری، پیگردهای قضایی و حتی زندان روبهرو میشوند. در این گزارش به بیش از 336 مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران از اگست 2021 تا سپتامبر 2024 اشاره شده است که شامل 256 مورد بازداشت و حبس غیرقانونی و 130 رویداد شکنجه یا بدرفتاری است.
در گزارش ملل متحد همچنان آمده است که ۸۴ درصد از خبرنگاران و کارکنان زن در رسانهها «بلافاصله» پس از بازگشت دوبارهی طالبان به قدرت در این کشور، کارهای شان را از دست دادهاند.
گزارش همچنین نشان میدهد که پیش از بازگشت طالبان به قدرت، ۵۴۳ رسانه در افغانستان فعال بودند، اما تا نوامبر ۲۰۲۱، حدود ۴۳ درصد این رسانهها تعطیل شدهاند که نشاندهندهی کاهشی «چشمگیر» در فعالیت رسانهای در این کشور است.