در مطلبی که مجله دیپلمات در مورد مثلث منطقهای «طالبان – پاکستان – چین» به نشر رسانده آمدهاست که چین «از جانب پاکستان» بر طالبان فشار وارد میکند تا اجازهی فعالیت گروههایی چون «تیتیپی» را در خاک افغانستان ندهد.
در این مطلب آمدهاست که در اواخر ماه گذشتهی میلادی، یک هیات چینی بهریاست یوی شیایونگ، نمایندهی ویژهی چین در امور افغانستان برای شریک کردن «نگرانیهای اسلامآباد» در مورد استفاده از خاک افغانستان برعلیه پاکستان به قندهار سفر کرد، هیاتی که براساس گزارشها نهایتاً دیداری با ملا هبتالله نداشت.
بربنیاد آنچه دیپلمات به نشر رسانده مقدمات این سفر به درخواست طرف چینی و از طریق ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان فراهم شدهبود.
در این نوشته همچنین افزوده شدهاست که بهرغم تلاشهای چین و پاکستان، طالبان تغییری در رفتارها و سیاستهای خود نیاوردهاست.
در ادامه آمدهاست که تلاش پاکستان برای اعمال فشار بر طالبان بهواسطهی چین «ناموفق» بودهاست و چین باید به فاصلهای که میان «تاثیری که فکر میکند بر طالبان دارد» و «تاثیری که واقعاً روی آن دارد» دوباره بیندیشد.
در این مطلب بهنقل از گزارشهای سازمان ملل آمدهاست که گروههایی همچون القاعده با بهقدرت رسیدن طالبان باری دگر به سازماندهی و تمرین در داخل خاک افغانستان آغاز کردهاند.
در مطلب دیپلمات همچنین آمدهاست که طالبان میخواهد نقش «میانجی» بین حکومت پاکستان و طالبان پاکستانی را بازی کند؛ برنامهای که مطابق میل حکومت پاکستان نیست.
در ادامه میآید که نه فشار چین و نه درخواستهای مکرر حکومت پاکستان روابط تیتیپی با طالبان افغانستان را کمرنگ نکردهاست؛ در مطلب آمده است که «پشتونوالی» و افراطیت اسلامی مشترکاتی بسیار ریشهدار هستند که بهآسانی «گسیخته» نمیشوند.
این مطلب درحالی بهنشر رسیدهاست که چین در شمار متحدان مهم منطقهای و جهانی طالبان و از حامیان اصلی آن در صحنهی بینالمللی شمرده میشود.