ویکیلیکس با هدف حفاظت از اسناد جنگ افغانستان که از سوی جولیان آسانژ در سال ۲۰۱۰ منتشر شده بود، اقدام به ثبت این اسناد بر بلاکچین بیتکوین کرده است. این اقدام «نوآورانه» با استفاده از پروتکل «اوردینالز» انجام میشود تا اطلاعات «حساس» افشاشده برای همیشه «دسترسپذیر و غیرقابل تغییر» باقی بمانند.
این فرایند که قرار است امروز پنجشنبه آغاز شود، تمامی نزدیک به 77 هزار پروندهی مربوط به «اسناد جنگ افغانستان» را با استفاده از ابزار «اوردینالز» و از طریق پروژهی «اسپارتاکوز» بر بلاکچین بیتکوین ثبت خواهد کرد. این ابزار، اطلاعات را به کوچکترین واحد بیتکوین، یعنی «ساتوشی» میافزاید و آنها را برای همیشه غیرقابل تغییر میسازد.
اسناد جنگ افغانستان مجموعهای از دهها هزار ارتباطات داخلی نظامی و دولتی ایالات متحده بود که تصویر «واقعگرایانه و تاریکی» از جنگ افغانستان ارائه داد. این اسناد شامل اطلاعاتی دربارهی تلفات غیرنظامیان و استفاده از روشهای بازجویی «بحثبرانگیز» بود که نگاه عمومی به این جنگ را تغییر داد.
اسناد ابتدا در اختیار خبرنگاران قرار گرفت و سپس در وبسایت «ویکیلیکس» نشر شد. با این حال، خطر حذف یا سانسور این اطلاعات همواره وجود داشته است. به همین دلیل، تیم آسانژ و حامیان او در تلاش هستند که این اسناد را بر بستری «غیرمتمرکز و غیرقابل حذف» ذخیره کنند.
گابریل شیپتون، برادر آسانژ، در مصاحبهای در این باره گفت:
«ذخیرهی اسناد جنگ افغانستان بر پلتفرمی که توسط گرههای توزیعشده در سراسر جهان پشتیبانی میشود، کاربردی فوقالعاده برای ابزار اوردینالز است. این اطلاعات باید برای همیشه باقی بمانند.»
در همین حال اما با توجه به حجم بالای اطلاعات و پیچیدگی ثبت این اسناد، این پروژه یکی از بزرگترین و پیچیدهترین پروژههای مرتبط با بلاکچین بیتکوین است. به گفتهی توبی لوئیس، بنیانگذار «اوردینالز بات»: این فرایند زمانبَر خواهد بود، چراکه ثبت نزدیک به 77 هزار پرونده به شکل جداگانه انجام میشود. هدف این است که این پروژه به اثری ماندگار و تاریخی تبدیل شود.»
ویکیلیکس در گذشته نیز از بیتکوین برای مقابله با محدودیتهای بانکی استفاده کرده بود.
در زمان انتشار اولیهی این اسناد، ساتوشی ناکاموتو، خالق بیتکوین، نسبت به جلب توجه عمومی به بیتکوین هشدار داده بود و گفته بود: «ویکیلیکس لانه زنبور را به هم زده و حالا این زنبورها به سمت ما میآیند.»
با این وجود، به باور شیپتون، برادر آسانژ، بیتکوین توانسته اثبات کند که در برابر فشارهای دولتها مقاومت میکند و برای اهدافی نظیر افشاگری و مقاومت در برابر سانسور بسیار کارآمد است.
به گفتهی آگاهان، اقدام تازهی ویکیلیکس برای حفظ اسناد جنگ افغانستان بر بستر بلاکچین بیتکوین، تلاشی برای «ماندگار کردن» این اطلاعات و مقاومت در برابر سانسور است. باورها این هستند که این پروژه نه تنها نقش بیتکوین به عنوان ابزاری برای مقابله با محدودیتهای حکومتی را برجسته میسازد، بلکه نشاندهندهی قدرت فنآوریهای غیرمتمرکز در حفاظت از اطلاعات «حساس و مهم» است.