بیستوهشتمین نشست وزیران خارجهی سازمان همکاریهای اقتصادی یا «اِکو» امروز در مشهد پایان یافت.
در اعلامیهای که این سازمان در پایان نشست به نشر رسانده آمدهاست که در کنار وزیران خارجهی کشورهای عضو، نهادهای زیرمجموعهی این سازمان همچون بانک توسعه و بازرگانی اِکو، بنیاد علمی اِکو، انستیتوت فرهنگی اِکو و ناظران در این نشست حضور یافتند.
ریاست نشستِ وزیران خارجهی امسالِ اِکو را سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجهی ایران برعهده داشت.
سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجهی تاجیکستان در این نشست با اشاره به عدم حضور نمایندهای از جانب افغانستان در این نشست گفتهاست که «افغانستان با هراسافگنی و مواد مخدر روبهرو است.»
مهرالدین همچنین افزوده است که افغانستان میتواند نقش بهسزایی در رشد اقتصادی اِکو داشته باشد. بهگفتهی وزیر خارجهی تاجیکستان تعریف پروژههای مشترک اقتصادی با افغانستان سرمایهگذاری مهمی برای آینده است و تاجیکستان از آن حمایت میکند.
وزرای حاضر در این نشست روی «اولویتهای منطقهای» و موارد بهخصوصی همچون انرژی، بازرگانی حملونقل و پایداری محیطزیستی به گفتوگو پرداخته و روی تعهد مشترک روی همکاریهای منطقهای و توسعهی پایدار اقتصادی تاکید ورزیدهآند.
در این نشست در مورد ادامهی همکاریها میان اعضای اِکو، ترسیم «نقشهی راه» و «چشمانداز» همکاریهای مشترک در آینده نیز بحث صورت گرفتهاست.
وزیران خارجهی اِکو همچنین «بیانیهی مشهد» را که سندی در مورد گسترش همکاری منطقهای و توسعهی ارتباطات زیربنایی در میان کشورهای حوزهی اِکو است بهتصویب رساندند.
داکتر اسد مجید خان، دبیرکل اِکو این سند را «آیندهنگرانه» خوانده و در مورد گسترش همکاری اعضای اِکو از طریق توسعهی اقتصادی ابراز امیدواری کردهاست.
مرات نرتالو، وزیر امور خارجهی قزاقستان در این نشست روی «اهمیت گردشگری» برای کشورهای عضو اِکو تاکید کرده و خواستار تبدیل شدن کشورهای عضو اِکو به جاذبههای گردشگر بینالمللی شدهاست.
اسحاق دار، وزیر امور خارجهی پاکستان نیز گفتهاست که تقویت روابط بازرگانی میان کشورهای عضو اِکو برای ثبات منطقهای «ضروری» است. دار همچنین امیدواری خود در مورد فرا رسیدن زمان «تجارت آزاد» و بدون تعرفه میان کشورهای عضو را بیان کردهاست.
بیستوهشتمین نشست وزیران خارجهی سازمان همکاریهای اقتصادی یا «اِکو» درحالی در مشهد بهپایان رسید که پس از سه سال از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، حاکمیت این گروه موفق بهکسب هیچگونه مشروعیت داخلی یا خارجی نشدهاست و افغانستان –که یکی از اعضای اِکو است– در نشستهای این سازمان نمایندهای ندارد.
گفتنیست که هیچ نماینده یا هیاتی از حاکمیت طالبان برای اشتراک در این نشست دعوت نشده بود.