کریم خان، دادستان دیوان کیفری جهانی با استقبال از ارجاع پروندهی نقض حقوق زنان و دختران افغانستان به این دیوان اعلام کرده که تحقیقات گستردهای دربارهی وضعیت افغانستان از پیش در این دیوان در جریان بوده است. او همچنین با اشاره به پیشرفتهای «قابلتوجه» در بررسی «آزارهای جنسیتی» در افغانستان وعده داده که نتایج این تحقیقات «بهزودی» منتشر خواهند شد.
کریم خان افزوده است که تحقیقات در بارهی «جنایات ادعایی» انجامشده در افغانستان، از ۵ مارچ ۲۰۲۰ و با مجوز «اتاق تجدید نظر» این دیوان آغاز شده که دورهی پس از اول می ۲۰۰۳ (زمان عضویت افغانستان در این دیوان) را در بر میگیرد.
او همچنین به تعلیق این تحقیقات در سال ۲۰۲۰ اشاره کرده و گفتهاست که این توقف به دلیل موانعی مرتبط با مقامات دولت پیشین افغانستان در «پذیرش پرونده» اتفاق افتاد. وی افزوده که در ۳۱ اکتبر ۲۰۲۲، قضات دیوان مجوز ازسرگیری این تحقیقات را صادر کردند و از آن زمان، دفتر او تحقیقاتی «مستقل، بیطرفانه و جامع» را دربارهی وضعیت افغانستان آغاز کرده است که ادعاهای مربوط به «تبعیض و آزار سیستماتیک» زنان و دختران را در این کشور نیز شامل میشود.
او این کار را نمودی از «تعهد گستردهی» دیوان به پاسخگویی در برابر «جنایات علیه بشریت» مبتنی بر «جنسیت» توصیف کرده است.
او همچنان ارجاع این پرونده از سوی شش کشور را بیانگر «ارادهی قاطع» آنها برای توجه به این جرایم و حمایت از تحقیقات در این زمینه عنوان کرده است.
در همین حال او افزوده که دفترش به همکاری با تمامی «بازیگران مرتبط» برای پیشبرد این تحقیقات ادامه خواهد داد و تحولات افغانستان را از «نزدیک» دنبال میکند.
او تاکید کرده که در مجمع کشورهای عضو اساسنامه رُم که در هفتهی آینده برگزار میشود بار دیگر از تمامی کشورها، بهویژه کشورهای عضو خواهد خواست تا همکاریها و منابع لازم را برای پیشبرد این تحقیقات و اطمینان از پاسخگویی در قبال «جنایات» انجامشده در افغانستان فراهم کنند.
دیروز، شش کشور عضو اساسنامهی رُم شامل شیلی، کاستاریکا، اسپانیا، فرانسه، لوکزامبورگ و مکسیکو، پروندهی نقض حقوق زنان و دختران افغانستان را به دیوان کیفری جهانی ارجاع دادند. این کشورها در توضیح اقدام خود، نگرانی عمیق شان از «وخامت شدید» وضعیت حقوق بشر در افغانستان، بهویژه برای زنان و دختران، را مطرح کرده و از دیوان خواستهاند تا «جنایات» صورت گرفته علیه زنان و دختران پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ را در تحقیقات جاری خود دربارهی وضعیت افغانستان بررسی کند.
طبق اساسنامهی رُم، کشورهای عضو میتوانند وضعیتی را که در آن یک یا چند جرم در حوزهی صلاحیت دیوان کیفری جهانی رخ داده باشد، به دادستان ارجاع دهند و از او بخواهند تا این وضعیت را بررسی کند.