دفتر هماهنگکنندهی امور بشردوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی با نام «هزینه انفعال افغانستان» نوشته است که وضعیت بشری در این کشور با گذشت سه سال از رژیم طالبان وخیم شده و بیش از نیمی از جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
در این گزارش مواردی همچون فروپاشی سیاسی، فقر، حوادث طبیعی، تغییرات اقلیمی و تحمیل سیاستهای محدود کننده از سوی مقامهای طالبان بر حقوق و آزادیهای بنیادین زنان و دختران در افغانستان که مانع دسترسی آن ها به کمکها و خدمات میشود، از عوامل وخیمشدن وضعیت بشری در افغانستان خوانده شدهاند.
اوچا با اشاره به کمبود بودجه همچنان هشدار داده است که اگر برای این نهاد بودجهی کافی و « بهموقع» فراهم نشود، امکان دارد بیش از ۳۰۰ هزار کودک که ۷۰ درصد آنها دختر هستند از آموزشهای ابتدایی محروم شوند، که به کفته این نهاد باعث پیامدهایی چون «کار کودکان، ازدواج های زودهنگام و سواستفاده از آنها» خواهد شد.
به گفتهی این نهاد، با نبود یا تاخیر در فراهمشدن بودجه، امکان توقف فعالیت ۵۰ تیم سیار «بهداشت و تغذیه» که برای ۱۷ هزار و ۵۲۴ کودک و ۸ هزارو ۳۰۰ زن باردار و شیرده خدمات تغذیه حیاتی فراهم میکند، در ماههای آینده نیز میرود.
اوچا همچنان تاکید کرده است که بهدلیل تاخیر در تامین مالی، در مجموع ۱۹۱ هزارو ۷۳۸ کودک مبتلا به سو تغذیهی حاد شدید و ۱۲۰ هزارو ۶۶۸ کودک مبتلا به سوتغذیهی حاد متوسط به خدمات درمانی دسترسی نخواهند داشت و بیش از ۴.۵ میلیون تن از شهروندان افغانستان ممکن است نتوانند به خدمات و اطلاعات سلامتی دسترسی یابند.
اوچا با کمرنگ شدن کمکها به نیازمندان افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، همواره از بدترشدن وضعیت مردمان این کشور «هشدار» را داده است.