روزنامهی ساوت چینا مارننگ پُست درتازهترین گزارشی میگوید که آغاز کار پروژهی معدن مس افغانستان از یکسو برای رژیم طالبان نویدبخش بوده و از سوی دگر نبود زیربناها و مشکلات فراروی پروژه انتظارات چین را از این پروژه کمرنگ کرده است.
این روزنامهی چینی روز پنجشنبه، ۴ اسد، بااشاره به مراسم کلنگزنی دومین معدن بزرگ مس جهان میان چین و طالبان پس از شانزده سال افزوده که شرکت دولتی چین به اعمار یکجادهی ۲۵ کیلومتری به معدن مس عینک در مرکز استان لوگر افغانستان را آغاز کرده است.
ژائو زینگ، سفیر چین در کابل ساخت جاده مس عینک را «گامی مهم» در اجرای برنامههای آیندهی این پروژه عنوان کرده است.
وی در ادامه اظهار داشت که دولت چین با سازمان ملل متحد و سایر کشورها جهت تضمین ثبات و پیشرفت افغانستان هماهنگی میکند.
از سویی هم ژو یونگ بیائو، مدیر مرکز مطالعات افغانستان در دانشگاه لانژو با اشاره به چالشهای فراروی این پروژه مانند کمبود برق و آب و مشخص نبودن فضای سرمایه گذاری در افغانستان تصریح کرد که این پروژه برای رژیم طالبان بههدف سرمایهگذاری خارجی و تقویت اقتصاد اهمیت بیشتری خواهد داشت.
وی آغاز ساخت و ساز واقعی پروژهی مذکور را طولانی گفته است.
در گزارش آمده است که امید دولت فعلی افغانستان به پروژههای معدنی وابسته است که تقویت و جذب سرمایهگذاری خارجی به همراه دارد اما برای کشور چین این پروژه یک فعالیت تجاری تلقی میشود.
در عین حال باستان شناسان نگران ویران شدن محل سکونتگاه باستانی بیش از ۴۰۰ تصویر از بودا، استوپاها و صومعهها در جریان این پروژهاند.
چین در قطار کشورهایی قرار دارد که راه را برای بهقدرت رسیدن رژیم طالبان در افغانستان هموار کرده است.
دولت چین هرچند طالبان را به رسمیت نشناخته است اما؛ در جریان سه سال میزبان مقامهای ارشد طالبان در داخل این کشور بود.