گاردین گزارش داده است که پژوهشی تازهای نشان میدهد که ذهن افراد «شببیدار» عملکرد بهتری نسبت به افراد «سحرخیز» دارد و ذهن آنها تیزبینتر از کسانی هستند که زود به رختخواب میروند.
پژوهشگران دانشگاه امپریال کالج لندن، اطلاعات ۲۶۰۰۰ نفر که تستهای هوش، استدلال، زمان واکنش و حافظه را تکیمل کرده بودند، مورد مطالعه قرار دادند و بعداً آنها را بررسی کردند که چگونه طول مدت خواب شرکت کنندگان، کیفیت و زمانبندی (که تعیین میکند چه زمانی از روز بیشتر احساس هوشیاری و بهرهوری میکنیم) بر عملکرد مغز تأثیر میگذارد.
درنهایت پژوهشگران دریافتند کسانی که تا دیروقت بیدار میمانند عملکرد شناختی برتر داشتند، در حالیکه سحرخیزان کمترین امتیاز را داشتند.
در این گزارش آمده است که دیر به رختخواب رفتن به شدت با تیپهای خلاق مرتبط است. هنری دو تولوز لوترک، جیمز جویس، کانیه وست و لیدی گاگا هنرمندان، نویسندگان و موسیقیدانانی هستند که بهعنوان شببیدار شناخته میشوند؛ ولی مارگارت تاچر، وینستون چرچیل و باراک اوباما سیاستمدارانی هستند که با کمخوابی، ذهنشان عملکرد بهتر داشتند. بهطوری که آنها هر شب بین هفت تا نُه ساعت میخوابیدند.
دکتر رها وست، نویسنده اصلی و پژوهشگر بالینی در بخش جراحی و سرطان در امپریال کالج لندن گفت: در حالیکه درک و کار با تمایلات طبیعی خواب شما ضروری است، به همان اندازه مهم است که به یاد داشته باشید که به اندازه کافی بخوابید، نه زیاد. طولانی یا خیلی کوتاه این برای سالم نگهداشتن مغز و عملکرد در بهترین حالت آن بسیار مهم است.
همچنین پروفیسور داکینگ ما یکی از رهبران این مطالعه افزود: ما دریافتیم که مدت زمان خواب تأثیر مستقیمی بر عملکرد مغز دارد و ما معتقدیم که مدیریت پیشگیرانهی الگوهای خواب برای افراد بسیار مهم است.
این درحالیست که برخی از کارشناسان خواستار احتیاط در تفسیر یافتهها شدند.
ژاکی هانلی، رئیس بودجهی پژوهشی در پژوهشهای آلزایمر انگلستان میگوید: بدون تصویر دقیق از آنچه در مغز میگذرد، نمیدانیم که آیا صبح یا عصر بودن بر حافظه و تفکر تأثیر میگذارد یا خیر.
جسیکا چلکیس، کارشناس خواب در دانشگاه برونل لندن نیز گفت: محدودیتهای مهمی برای این مطالعه وجود دارد؛ زیرا این پژوهش برای دستیابی به تحصیلات در نظر گرفته نشده و ارزش اصلی این مطالعه به چالش کشیدن کلیشههای مربوط به خواب است.