ریچارد بِنِت، گزارشگر ویژهی حقوق بشری سازمان ملل متحد برای افغانستان در یک گفتوگوی ویژه با ایآپیاس میگوید که طالبان زنان را به عنوان «اشیا» نگاه کرده و آنان را وسیلهی بهرهکشیهای جنسی و جسمی و بردگی محلی میدانند. این گفتوگو امروز اول جولای منتشر شده است.
بِنِت در این گفتوگو همچنین افزوده است که طالبان میخواهند همان ایدئولوژی واپسگرای پدرسالاری را عملی کرده و زنان را به زایندگان و نگهدارندگان اطفال در پستوهای تاریک فرو بکاهند.
بِنِت با اشاره به محدودیت آموزش زنان در افغانستان میگوید که افغانستان تنها کشوریست که حق آموزش را از نیم جمعیت خود دریغ میدارد.
این گزارشگر ویژه همچنین افزوده است که رفتارهای طالبان نقض آشکار قوانین بینالمللی است و «آموزش نمیتواند منتظر بماند.» اشارهی او به بازیهای سیاسی میان قدرتهای جهان و طالبان است که سالهای مهم آموزش را از دختران افغانستان میگیرد.
بِنِت با اشاره به دوران جمهوری میگوید که اگرچه آن دوران کامل نبوده و مشکلات بسیاری داشت اما چیزهایی در مورد حقوق زنان و حق آموزش و کار آنان رو به تغییر بود که عقبنشینی غرب و به قدرت رسیدن مجدد طالبان همه را نابود کرد.
این مقام ویژهی سازمان ملل برای افغانستان افزوده است که افغانستان هرگز یک نظام آموزشی همهشمول نداشته است، حتا در بیست سال نظام جمهوری. دلیل این نبود نظام آموزشی همهشمول را بِنِت جنگ و نبود منابع خوانده است و به باور او وضعیت با آمدن طالبان در این مورد به مراتب بدتر شده است.
بِنِت در پایان این گفتوگو پیامی واضح به جامعهی جهانی داشته و به آنان میگوید که نباید روابط با طالبان را عادیسازی کنند.
گفتههای بِنِت درحالی به نشر میرسد که طالبان هماینک در سومین دور نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل حضور یافته و درحال گفتوگو و رایزنی با طرفهای جهانی هستند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.