شبکهی تحلیلی اوراسیا در تحلیلی که امروز (یکشنبه ۱۰ سرطان) به نشر رسیده، به رابطهی طالبان و روسیه پرداخته است. در این تحلیل آمده که روسیه پس از حملهی تروریستی داعش خراسان به تالار کروکوس سیتی در شهر مسکو این کشور در ماه مارچ سال ۲۰۲۴ و برای جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه تروریستها، روابط و تعاملش را با طالبان بیشتر و بهتر کرده است.
اخیراً، وزارت امور خارجه و وزارت دادگستری روسیه پیشنهادی را به رئیسجمهوری ولادیمیر پوتین ارسال کردند تا گروه طالبان را از فهرست سازمانهای تروریستی که در سال ۲۰۰۳ شامل این فهرست شده بود، حذف کند.
در این گزارش آمده است که تصمیم روسیه برای حذف طالبان از فهرست تروریستی ناگهانی نیست و بهعنوان یک سناریویِ «خطر محدود» تلقی میشود.
مسکو تصمیم دارد با وجود آنکه طالبان تحت تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل است، اهرم نفوذ این گروه را بهدست آورد.
پساز سقوط حکومت جمهوریت و رویکار آمدن طالبان، تااکنون سفارت روسیه در کابل باز است و دیپلماتهای این کشور نیز در کابل هستند.
روسیه در آگست سال ۲۰۲۲ یک دیپلمات منصوبشدهی طالبان را پذیرفت و این گروه را برای رایزنیهای فُرمت مسکو در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ و دوبار دگر در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ به مجمع بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ دعوت کرد.
شبکهی تحلیل اوراسیا در ادامهی این گزارش آورده که پروژههایی مانند راهآهن ازبکستان-افغانستان-پاکستان و بخش افغانستان از گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند میتواند فعالیت اقتصادی در افغانستان را ارتقاء دهد و منجر به بهبود ارتباط منطقهای و تقویت زیرساختهای مرزی برای کنترل نفوذ تروریستها شود. برای مسکو، افغانستان باثبات بهعنوان دیوار آتش برای جلوگیری از گسترش تروریسم به آسیای مرکزی و در نهایت به روسیه تلقی میشود.