این روزها ارز دیجیتال تپسواپ در کنار همستر – و کمی پیشتر از این دو مورد ناتکوین – تبدیل به یکی از سرگرمیهای اصلی جوانان افغانستان شده است. در هرکنار و گوشهای میتوان کس یا کسانی را درحال جمعآوری این ارز دید و شایسته است که در این مرحله پرسش از میزان اعتبار این ارز مطرح شود؛ آیا تپسواپ یک پروژهی قابل اعتماد است؟ متخصصان و ناظران جهان ارز دیجیتال در مورد تپسواپ چه نظری دارند؟
تپسواپ کارش را به عنوان یک پروژهی راهاندازی شده از سوی ارز معتبر «سولانا» آغاز کرد؛ ارز موفقی که ارزش یک عدد آن ۱۶۱ دالر امریکایی است. البته بلاکچین تپسواپ بعدتر از بلاکچین سولانا تغییر یافت و کاربران تغییر نوشتهی روی این ارز از Powered by Solana به Powered by Community را متوجه شدند.
اما نظر متخصصان و ناظران حرفهای بازار ارز دیجیتال در مورد این ارز چیست؟ آیا تپسواپ پروژهای معتبر و آیندهدار است یا اینکه به قول منتقدان این ارز «صرفاً اتلاف وقت و انرژی جوانان»؟
اخیراً حساب رسمی «باینانس»، بزرگترین صرافی آنلاین ارز دیجیتال در ایکس از معتبر و مورد تاییدِ باینانس بودن تپسواپ خبر داده است؛ خبریکه به میزان علاقهمندان و کاربران تپسواپ افزوده است.
در کنار باینانس و تایید تپسواپ از سوی این نشانی معتبر و مهم؛ وبسایت Scam Detector که فعالیتهای مالی جعلی و پوشالی دیجیتال را کنترل میکند به تپسواپ از نمرهی کامل آن که ۱۰۰ نمره است ۷۶.۴ نمره داده و آن را شناختهشده، معیاری و عادلانه خوانده است.
مضاف بر این یک بازبینی نشریافته در وبسایت Medium.com در مورد تپسواپ میگوید که این ارز شباهت بسیاری با ارز NotCoin دارد و یک «ابتکار خلاقانه» در جهت مرکززدایی از بازارهای مالی به حساب میآید.
در این بازبینی آمده است که استراتژی تپسواپ سپردن ۵۰ درصد از ارزش مقادیر جمعشدهی این ارز به کاربران، ۳۰ درصد آن برای پیشرفت این پلتفرم و باقی نیز برای تیم توسعهدهنده، مشاوران مالی و سائر کسانی که در این پروژه دخیل بودهاند، است. این ارقام از سوی نشانی رسمی تپسواپ یا سولانا تایید نشده است.
بازبینی دگری در همین وبسایت ضمن پرداختن به میزان اعتبار و قابل اعتماد بودن تپسواپ نوشته است که در بازار رمزارزها هیچچیزی را نمیتوان عاری از خطر و صد درصد قابل اعتماد دانست. آنچه ممکن دارد تحلیل دادههای موجود و رسیدن به یک نتیجه به واسطهی آنان است و دادههای موجود در مورد تپسواپ نشاندهندهی قابل اتکا بودن این رمزارز هستند.
در ادامهی این بازبینی آمده است که بازار رمزارزها سوای اینکه آنان از سوی نشانیهای معتبر و قابل اعتماد و یا غیر آن ایجاد شده باشند؛ بهشدت دینامیک و فرار است و امکان دارد که ارزش هر ارزی در کسری از ثانیه سقوط و یا صعود را تجربه کند.
بازبینی وبسایت TechGroover در مورد تپسواپ اما مدعی است که نمیتوان در مورد «قانونی» بودن صد درصد تپسواپ هنوز مطمئن بود. این بازبینی میگوید که تاکنون اطلاعات کافی در مورد تیم توسعهدهنده، شیوهی کار و اطلاعات مکانی تپسواپ نامعلوم است و این موارد میتوانند نگرانیبرانگیز باشند. با اینحال این بازبینی در پایان افزوده است که اگرچه تاکنون اطلاعات کافی در مورد قانونی بودن تپسواپ وجود ندارد؛ استخراج «محتاطانهی» آن ایرادی ندارد.
اکنون که چهارده سال از معرفی نخستین ارز دیجیتال جهان، بیتکوین، میگذرد؛ بازار رمزارزها ارزش حیرتآور ۱ تریلیون دالری بهدست آورده است و دستکم ۱۸ هزار رمزارز وجود دارد. عدهی زیادی رمزارزها را آیندهی بازارهای مالی جهان میدانند و اوجگیری پروژههایی چون تپسواپ و همستر موید همین نکته دانسته میشود.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.