جو بایدن، رئیسجمهوری کنونی ایالات متحدهی امریکا، بهصورت دوامداری از «برنامهی تخلیه» و چگونگی خروج ایالات متحده از افغانستان، دفاع کردهاست، ولی اکنون کتاب تازهای از گزارشگر امنیتِ ملی نشریهی «پولیتیکو»، جان وارد بهنقل از نزدیکان بایدن مدعی شدهاست که رئیسجمهوری امریکا واقعاً باور دارد که «هیچ اشتباهی» از سوی ادارهي او درجریانِ خروج از افغانستان رخ ندادهاست.
وارد در کتاب خود که «فراملیگرایان» نام دارد، مینویسد «هیچکس حاضر بهاستعفادهی نشد [پس از خروج ارتش امریکا از افغانستان] و دلیل عمدهی تایید عملکردِ امریکا در جریان ماموریت خروج، این بود که رئیسجمهوری بایدن فکر میکرد که هیچکس اشتباهی در مورد خروج از افغانستان مرتکب نشدهاست.»
وارد افزودهاست که «بایدن بهبسیاری از نزدیکان خود، از جمله مشاور امنیت ملی امریکا جِک سالیوان، گفتهبود که او درکنارِ ماموران امریکایی میایستد و باور دارد که آنان بهترین عملکرد ممکن در شرایطی دشوار را داشتهاند»، وارد همچنین اضافه میکند که «یک مقام کاخ سفید» به او گفتهاست که «حتا امکانِ یک تکان در این مورد [در موردِ خروج فاجعهبار امریکا از افغانستان] وجود نداشت.»
این مدعیات در کتاب وارد درحالی طرح میشوند که ادارهی بایدن خروجی بسیار خبرساز از افغانستان داشته و نهتنها در جریانِ این عملیات خروج سیزده سرباز امریکایی – بههمراه بیش از صد و پنجاه شهروند افغانستان – در اثر حملهی شاخهی خراسان گروه داعش جان باختند، بلکه بنابر آماریکه بازرس ویژهی ایالات متحده در امور افغانستان یا «سیگَر» منتشر کردهاست، ارتش امریکا وسایل نقلیه، سلاح، مهمات و جنگافزارهایی بهارزش مجموعیِ بیشتر از ۷ میلیارد دالر را در افغانستان و برای رژیم طالبان بهجا گذاشتهاست.
منتقدانِ جمهوریخواه و محافظهکار بایدن باور دارند که عملکرد او در مورد افغانستان و عملیات خروجِ حاشیهبرانگیز امریکا از کشور تاثیری مستقیم در کاهشِ محبوبیتِ چهلوششمین رئيسجمهوری ایالات متحده داشتهاست. این درحالیست که بایدن از عملکرد خود دفاع در مورد افغانستان و این ماموریت خروج دفاع کرده و میگوید که میراث ترمپ در مورد افغانستان باعثِ هرجومرج در جریانِ خروج امریکا و تسریع خروج نامطمئن و بدون تضمین از برقراری صلحی عادلانه در افغانستان شدهاست.
تقصیر بحرانِ پس خروج امریکا از افغانستان درمیانِ رئيسجمهوری کنونی و پیشین امریکا درحالی دستبهدست میشود که با خروج ارتش امریکا در افغانستان در ماه آگست سال ۲۰۲۱، طالبان مجدداً بهقدرت در این کشور دست یافته و تبدیل بهحاکمانِ بلامنازع افغانستان شدند. آگاهان اما خروج از افغانستان را باوری مشترک میان دموکراتهایی چون بایدن و جمهوریخواهانی چون ترمپ دانسته و میگویند بهرغم اینکه هردو طرف تقصیر خروج از افغانستان را – عمدتاً بنابر دلایل اخلاقی – انکار میکنند، ولی در عمل، هردو در جهتِ خروج هرچه سریعتر از افغانستان اقدام کردند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.