در چند روز گذشته، ماجرای جمعآوری و دستگیری دختران جوانیکه «خداوندگاران شریعت» در رژیم طالبان به این نتیجه رسیدهاند که پوشش آنان مناسب نیست، غوغا و آوازهای بهراه انداختهاست که به مویهی مردمی بر سرِ تابوت «آزادی» میماند. صداهایی از هرسو وحشتآوری حالوهوای این شهر را ماتم گرفتهاند و آنچه را چشم مینگرد، روان پرداختن نداند و نتواند. البته این رفتار طالبان از سوی گروهها و طبقاتی در این جامعه «استقبال» شدهاست و درجهتِ «اصلاح» و «بهشتیکردنِ» مردم مفلوک، دوزخزده و گمراه این جامعه خوانده شدهاست. واقعیتیکه در برابر چشمان مبهوتوما ما میگذرد، این پرسش را بهذهن میرساند که ما، مردم این کشور، باشندگان این زمین و نوشندگان این آب، آیا بهراستی ارزشی بیشتر و بهتر از «طالبان» داریم؟
مردم در افغانستان، تا هماینک به «مردمی» نرسیدهاند و خود را «رعیت» میدانند و دوست دارند که حاکمان نیز آنانرا رعیت دانسته و با آنان برخوردی «رمهای» داشته باشند. این مردم آمادهی «مسئولیت» ناشی از آزادی نیستند و برای همین راحتتر میدانند تا بازیچهی دست حاکمان بمانند، حتا اینکه این حاکمان و «صاحبان جامعه» چه کسانی باشند اهمیتی ندارد، این جامعه حتا با سروری و راهبری گروهی از جنس طالبان کنار آمدهاست و همچنان سعی میکند کنار بیاید، با حاکمیت گروهیکه که تاکنون بههیچرو مشروعیتی – از هرجنسی – بهدست نیاوردهاست. با کسانیکه دستشان بهخون دهها هزار مرد و زن این سرزمین آلودهاست.
اگر کسی در این جامعه، در این برهوت و در این سرزمین هرز، باور دارد که لیاقت چیزی بیشتر از رهبری ملاهای سنتی با سابقهی جنایی و بیخبر از دانش و آگاهی را دارد، باید این را ثابت کند. اگر مردم این کشور بناست بدانند که دینشان نباید تبدیل بهوسیلهای برای بازیهای کثیف و پیچیدهی سیاسی نیروهای داخلی و خارجی باشد، باید بدانند که دین و دیانت را در چه حوزهای اجازه دهند و در کجا مانع شوند. مردمیکه بهنام داعش و طالبان و مقاومت و حزب و جمعیت و دهها عنوان پُرطمطراق دگر، قربانی ایدئولوژی اسلام سیاسی بودهاند. این مردم باید نشان دهند که این نمایش همهوقت مصیبتبار، شایستهی آنان نیست و مادامی که چنین نکنند، همین مردم، همین سرنوشت.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.