یازدهمین دور نشست بینالمللی «گفتوگوهای امنیتی هرات»، بعد از ظهر دیروز (سه شنبه ۷ قوس/آذر) پایان یافت.
این نشست دو روزه که از سوی «انستیوت مطالعات استراتیژیک افغانستان» در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار شده بود؛ گواهِ حضور شمار زیادی از پژوهشگران، فعالان مدنی و سیاستگران از افغانستان، کشورهای منطقه و جهان بود. از این میان میتوان بهحضور چهرههایی چون جنرال اسد درانی، رئیس پیشین ادارهی استخبارات پاکستان (ISI)، شکریه بارکزی، نمایندهی پیشین پارلمان افغانستان، رنگین دادفر سپنتا و رحمتالله نبیل، هردو مشاورین شورای امنیت حکومت پیشین و شماری از چهرههای شناختهشدهی جهاد همچون امیر اسماعیل خان و محمد محقق اشاره کرد.
در این نشست، مسائل و بحرانهای فراروی افغانستان در هشت برنامهی جداگانه مورد بحث و گفتوگو قرار گرفتند. در این گفتوگوها به ابعاد گونهگون رویدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی افغانستان پرداخته شد. سخنرانان و پژوهشگران همچنین میزان تاثیر عوامل داخلی و خارجی بر روی بحرانهای افغانستان و راههای بیرونرفت از بنبست کنونی را بررسی گرفتند.
بهرغم وجود تفاوت در نظرگاهها و آرای اشتراککنندگان در این نشست، نقطهی مشترک دیدگاههای آنان نکوهش «تمامیتخواهی» و «استبداد» کنونی در افغانستان و ضرورتِ گذار به وضعیتی متفاوت و «مدنیتر» در این کشور بود. سخنرانان کنشها و راهبردهای رژیم حاکم در افغانستان – از سلب حق آموزش زنان تا ایجاد خفقان سیاسی – را مورد نقد و کاوش قرار دادند.
این نشست درحالی پایان مییابد که شماری از آگاهان، از ترکیب چهرههای حاضرشده در این نشست انتقاد کردهاند. بهباور آنان کسانیکه در این نشست حضور یافته بودند، «نمایندگان شایسته»ی مردم افغانستان نیستند و «صلاحیت اخلاقی» تعیین تکلیف برای افغانستان را ندارند.
نشستهای «گفتوگوهای امنیتی هرات» از سال ۱۳۹۲ به اینسو، از سوی انستیوت مطالعات استرتیژیک افغانستان در حالِ برگزاریست. این نشستها اگرچه بهگونهی معمولی در شهر باستانی هرات برگزار میشدند، از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، در کشورهای خارجی برگزار میشوند. محور نشست امسال «گفتوگوهای امنیتی هرات» ترسیم یک افغانستان پساطالبان خوانده شدهاست.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.