دور نخست انتخابات ریاستجمهوری ترکیه به پایان رسید اما بازتابهای آن همچنان ادامه دارند. روزنامهی بریتانیایی گاردین این دور انتخابات این کشور را ارزیابی کردهاست.
پساز برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و شورای ملی ترکیه در ۱۴ ماه می، روزنامهی گاردین این انتخابات را با تیتر “اردوغان در انتخابات ترکیه پیشتاز است و بازنده احتمالاً دموکراسی خواهد بود” ارزیابی کردهاست. این روزنامه در ارزیابیاش نگاشتهاست است که باخت رقیب آقای اردوغان در دور دوم نیز به «دور از انتظار نیست».
گاردین نوشته: “اپوزیسیون مجبور شدهاست تا با رسانههای متخاصم و ریشهدار در قدرت رئیسجمهوری روبهرو شود. این ناامیدی می تواند دور دوم را پیچیدهتر کند”.
در مورد چهگونهگی انتخاب قلیچداراوغلو در انتخابات، گاردین گفتهاست: “در حالی که بسیاری، کارزار مخالفان را کارزاری تازهنفس در مورد «اصلاحات سیاسی، وحدت و پایاندهی به دو قطبی در ترکیه» میدانند، برخیهای دیگر از رویکرد آقای قلیچداراوغلو انتفاد کرده و میگویند، فقط کسانی به او رای میدهند که دیدگاههای وی را «ناسنجیده» پذیرفتهاند و بیشاز حد «خوشبین» اند”.
گاردین همچنان با «یکهتاز» دانستن رئیسجمهور اردوغان نوشتهاست: “در طول حکومت بیستویکسالهی اردوغان و حزب عدالت و توسعه، رسانههای جریان اصلی، قوه قضائیه و نهادهای دولتی همه با «اراده و دستورهای» آقای اردوغان هدایت میشدند. از اینرو اپوزیسیون همیشه در یکمبارزهی دشوار بوده است”.
گاردین همچنان در ارزیابی رویدادهای ترکیه تا زمان انتخابات نگاشتهاست: “انتخابات در فضایی با فشار فزاینده و شدید بر آزادی بیان و جامعهی مدنی در ترکیه برگزار شد. گروههای حقوقبشری در سالهای پسین مجرم شناخته شدند. روزنامهنگاران به دلیل پخش و نشر خبر زندانی شدند. سازمانهای غیردولتی بسته شدند. حقوق زنان به منظور جلب احزاب و رایدهندهگان فوق محافظهکار موضوع مذاکره قرار گرفت و سخنان نفرتانگیز و خشونت علیه جامعه الجیبیتی افزایش یافت”.
گاردین با بیان اینکه نتایج اعلامشده تاکنون به معنای باخت برای قلیچداراوغلو و ائتلاف بهرهبری وی است، تصریح کردهاست که این باخت میتواند در دور دوم نیز دوباره تجربه شود.
این روزنامهی انگلیسی همچنان در بارهی دور دوم این انتخابات نگاشتهاست که: “این انتخابات به عنوان یک بحث در مورد آیندهی ترکیه و مبارزه میان دموکراسی و خودکامهگی است. برای کسانیکه از حقوق و عدالت برای همه در این کشور دفاع میکنند، این نبرد ممکن است وارد مرحلهی نهایی خود شده باشد”.
شهروندان ترکیه روز یکشنبهی گذشته، برای انتخاب سیزدهمین رئیسجمهوری خود به پای صندوقهای رای رفتند. اما این انتخابات، به دنبال آنکه هیچیک از نامزدان نتوانستند بیشاز نیمی از آرا را از آن خود کنند، به دور دوم رفت.
بر اساس نتایج این انتخابات؛ رجب طیب اردوغان با کسب ۴۹.۵۱ درصد آرا و کمال قلیچداراوغلو با کسب ۴۴.۸۸ درصد آرا در دور نخست، در روز ۲۸ ماه می باری دیگر به میدان رقابت خواهند رفت و سپس نامزدیکه اکثریت آرای معتبر را در این دور کسب کند، همچون رئیسجمهوری انتخاب خواهد شد.