افغانستان بهصورت مستمر و هرساله در فصل سرما دچار کمبود برق میشود. پرچاویها مکرر برق در پایتخت و دگر کلانشهرهای افغانستان زیانهای بسیاری به کار و نیازهای مردم عامی در افغانستان دارد. از سالها پیش تاکنون مردم افغانستان منتظرِ پایانِ کار پروژهاییاند که میتواند به بحران انرژی در افغانستان پایان ببخشند. یکی از این پروژهها «کاسا ۱۰۰۰» است.
کاسا ۱۰۰۰ اسمِ یک پروژهی انتقال انرژی از آسیای مرکزی به آسیای جنوبیست که کار آن در سال ۲۰۱۶ میلادی آغاز شد. این پروژه بناست بیشتر ۱۳۰۰ مگاوات برق را از آسیای میانه و از طریق خاک افغانستان به آسیای جنوبی و پاکستان انتقال دهد. در این میان ۳۰۰ مگاوات از برق این پروژه به افغانستان اختصاص دارد.
اگر پروژهی «کاسا ۱۰۰۰» تاکنون به بهرهبرداری سپرده میشد، بیشک که قسمت عمدهای از نیاز افغانستان به انرژی و کمبودیهای برق در کشور، برطرف میشد. اما کار عملی این پروژه در افغانستان از زمان تحولات سیاسیای که منتج به بازگشت طالبان بهقدرت شد، متوقف است.
این درحالیست که بهگزارش Eurasia Review مقامهای رسمی رژیم طالبان در افغانستان آمادگی خود را برای پیگیری کار این پروژه اعلام کردهاند. براساس گزارش، قاری مطیعالله عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب این رژیم گفتهاست که بخش عمدهای از کار عملی پروژهی «کاسا ۱۰۰۰» در افغانستان بهپایان رسیدهاست و دولت افغانستان به ادامهی کار این پروژه متعهد است.
این گفتهها درحالی بیان شدهاند که رژیم طالبان تاکنون در سطح جهانی فاقد رسمیت میباشد. این رژیم نهتنها بهرسمیت شناخته نشدهاست بلکه از سوی بعضی از کشورها – همچون ایالات متحدهی امریکا – تحریمهای اقتصادیای نیز برعلیه آن وضع شدهاست. اینکه بحران مشروعیت در افغانستان تا کجا بهتوسعهی اقتصادی ضربه خواهد زد، پیدا نیست.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.