افغانستان کشوریست که کموبیش تاریخ ۵ هزارساله دارد اما؛ این سرزمین در این مدت شاهد ظهور و زوال حکومتها بوده و دارای ثبات حکومتی برای مدت طولانی نمیباشد.
مناطق کوهستانی، جنگلهای انبوه، آب فراوان و معادن غنی عواملی است که این کشور همواره مورد توجه کشورهای پیشرفته بهخصوص جهان اول قرار میگیرد.
افغانستان از لحاظ اقتصادی و تجارتی نقطهی مهم و استراتژیک نیز عنوان شدهاست.
در میان تمام نظامهای حکومتی در افغانستان نظام جمهوری و حکومت طالبان از لحاظ تمام ابعاد، بیشتر مورد توجه شهروندان و کشورهای منطقهای و فرامنطقه قرار گرفتهاست.
در نظام جمهوری این کشور ۹۰ درصد نیازهای خود را از طریق واردات تامین میکرد و سرمایهگذاران از روند قانونی آن دولت در قبال تجارت و وجود فساد اداری شکایت داشتند در رژیم طالبان اما؛ تعداد زیادی از سرمایهگذاران اتخاذ تدابیر تجاری جهت سرمایهگذاری از سوی این رژیم را تحسین میکنند و امیدوار هستند که افغانستان در مسیر تجارت رشد کند و بهتکامل برسد.
بیشتر از دوسال از حاکمیت طالبان در افغانستان میگذرد، این رژیم تاحدی توانسته در بخش تجارت توجه سرمایهگذاران داخلی و خارجی را جهت سرمایهگذارای در بخشهای مختلف در داخل این کشور، جلب کند.
فاتح چایا باتماز، نمایندهی افغانستان در انجمن مستقل صنعتگران و بازرگانان ترکیه «موسیاد» در مصاحبه با رسانهی ترکی گفتهاست که پس از تحولات و روی کارآمدن طالبان تدابیری که در تجارت اتخاذ شده سبب فراهم شدن فرصت خوب برای سرمایه گذاری شدهاست.
باتماز به تاریخ ۲۲ عقرب/ابان مطابق ۱۳ نومبر سال میلادی در مصاحبهای به خبرگزاری انادولوِ ترکیه، گفته است: «بهدلیل اینکه خوشبختانه رسوبات و اختلاس در دولت کنونی کاهش یافتهاست، هم وارد کننده و هم صادر کننده راحت شده و برای کسانی که خواستار سرمایه گذاری و کار هستند، تسهیلاتی از لحاظ سادگی و بروکراسی نیز فراهم شدهاست.»
او همچنان در ادامهی صحبتهای خود افزوده که زمینهی تولید انرژی و معدن برای سرمایهگذاران ترکی در افغانستان مساعد شدهاست. باتماز خاطر نشان کرد که سرمایهگذاری و صادرات میان این دو کشور در رژیم طالبان رشد کردهاست.
این نماینده در لابلای سخنهای خود همچنان میگوید که افغانستان، یک کشور مصرف کنندهاست و ۹۰ درصد انرژی مورد ضرورت را از کشورهای بیرون تامین میکند.
او در اخیر سخنان خود اظهار داشت:«حجم تجارت ما در حال حاضر ۳۰۰ میلیون دالر است و دیدارهای مقامات بازرگانی دو کشور امکاناتی را فراهم میکند. میخواهیم این میزان را تا یک میلیارد دالر برسانیم.»
قابل ذکر است که نمایندهی افغانستان در انجمن موسیاد درحالی این سخنان را مطرح میکند که روابط تجاری و سرمایهگذاری میان دولت طالبان و ترکیه رشد قابل توجهی کردهاست.
بربنیاد گزارش رسانههای ترکی، شرکتهای ترکی که در نظام جمهوری در افغانستان فعالیت داشتند پس از حاکمیت طالبان نیز بهکار خود ادامه میدهند و فعالیت خود را متوقف نکردهاند.
این شرکتهای ترکی تلاش میکنند تا سرمایهگذاری را بیشتر در افغانستان، توسعه دهند. البته رژیم طالبان در مسیر این فعالیتهای اقتصادی با انتقادهای تندی نیز روبهرو بودهاست. چنانچه شماری این کنشها را صرفاً نمایشی و برای فریب اذهان عامهی مردم افغانستان میخوانند و تاثیرات آنها را اساسی و زیربنایی نمیدانند.