دانشمندان دانشگاه تگزاس در آستین امریکا ابزار جدیدِ هوش مصنوعی را ساختهاند که حدود «۷۰ درصد» میتواند زلزله را پیش از وقوع پیشبینی کند.
دانشمندان «دانشگاه تگزاس» در آستین امریکا طیِ تلاشی توانستند که یک ابزار جدیدِ با کمک هوش مصنوعی بسازند که «۷۰ درصد» زمینلرزهها را یک هفته قبل از وقوعِ آنها پیشبینی کند. دانشمندان این دانشگاه امیدوار هستند که با ساخت این ابزار در آینده تاثیرهای زلزله بر زندگی و اقتصاد را محدود کنند.
دانشمندان با این ابزار مبتنی بر هوش مصنوعیشان آزمایشهایی را نیز انجام دادهاند که بهصورت موفق عمل کرده و «۱۴ زمین لزره» را در فاصلهی «۲۰۰ مایلی/۳۲۰ کیلومتری» زمین از منشا بهطور دقیق پیشبینی کردهاست.
سرگئی فومل استاد زمینشناسی اقتصادی و یکی از اعضایِ تیم پژوهشی دانشگاه تگزاس گفت: پیشبینی زمین لرزه یک «جام مقدس» است. ما هنوز به پیشبینی هر نقطهای از جهان نزدیک نشدهایم؛ ولی آنچه بهدست آوردیم به ما میگوید چیزی که فکر میکردیم مشکل غیرممکن است، در اصل قابل حل است.
دانشمندان این دانشگاه افزودند که گامهای بعدی آزمایش این ابزار «هوش مصنوعی» در ایالت «تگزاسِ امریکا» است زیرا این ایالت با نرخ بالایی از زمین لرزهها جزئی و متوسط مواجه است. همچنین این دانشمندان میخواهند در این ابزارشان مدلهای مبتنی بر فیزیک را ادغام کنند که میتواند به جاهایی که دادهها ضعیف هستند یا مکانهایی که آخرین زمین لرزه بزرگ صدها سال قبل از لرزهنگاری رخ داده، مهم باشد.
این ابداع مهم درحالی صورت گرفتهاست که زمینلرزهها بهصورتی پیوسته باعث غافلگیری و آسیبدیدن گستردهی مردم جهان شدهاست، آخرین نمونه نیز زمینلرزهی مهیب در ولایت/استان هرات که چندین هزار کشته و زخمی برجا نهاد.
کارشناسان تردیدهای بسیاری نسبت به «امکانِ» پیشبینی کردن زمینلرزهها ابراز داشتهاند. باید نگریست که این فنآوری ابداعی جدید، تا کجا میتواند از چالشهای فرارویِ خویش کامیاب بیرون آید.