الاماره، وبسایت رسمی طالبان، با تحسین سخنان عبدالحمید اسماعیلزهی، روحانی اهل سنت ایران دربارهی افغانستان، این اظهارات را حاوی «پیام تلویحی» به تهران دانست.
الاماره در مقالهی امروز خود نوشت که گفتههای عبدالحمید نشان میدهند که یک حاکمیت اسلامی «دیگری» نیز وجود دارد که توانسته نه با «زور یا سرکوب»، بلکه از طریق «قدرت دینی معتبر و محبوبیت مردمی»، آنچه را محقق سازد که «نظامها در کشورهای همسایه از تحقق آن عاجز بودهاند.»
عبدالحمید در سخنرانی خود در ششم سرطان، «امنیت حاکم» در افغانستان را مورد ستایش قرار داد و گفت که اکنون چنان امنیتی در این کشور برقرار است که اگر زنی شبهنگام از گوشهای به نقطهی دیگر سفر کند، کسی به او نگاه سوء نمیکند.
وبسایت طالبان نوشته است: «سخنان چنین شخصیتی که رهبر اهل سنت ایران است، یک اتفاق عادی نیست. ایشان نه تنها از [طالبان] قدردانی کرد، بلکه وضعیت اجتماعی و امنیتی در کشور را ستود. در حالی که کشورهای همسایه از آشفتگی و چنددستگی رنج میبرند.»
در این نوشته آمده که عبدالحمید یک عالم است و سخنان او ناشی از فریبخوردگی توسط تبلیغات و دیدگاههای سیاسی «تنگنظرانه» نیست.
همزمان با جنگ ایران و اسرائیل، طالبان اعلام کرد که آماده است برای زائران ایرانی که بهدلیل مسدودیت حریم هوایی نمیتوانند به کشورشان برگردند، زمینه فراهم کند تا از مسیر افغانستان وارد کشورشان شوند.
عبدالحمید نیز جزئی از این زائران بود که به گفتهی خودش، بهدلیل «امنیت» در افغانستان، مسیر این کشور را برای برگشتن به ایران برگزید.
این روحانی ایرانی گفته بود: «چیز عجیبی که آنجا دیدم و مرا تحت تاثیر قرار داد، امنیت حاکم بر آنجا بود. فساد از آن ملک ریشهکن شده است. [قبلاً] چنان ناامن بود که همهی دزدهای همسایههای فرار کرده به افغانستان میرفتند.» سخنان او در مورد امنیت، بهویژه گشتوگذار آزادانهی زنان، با واکنشهای گستردهای روبهرو شد.
کاربران و فعالان افغانستان این اظهارات را خلاف واقعیتهای عینی دانستند.
گزارشها نشان میدهند که زنان در افغانستان، بهدلیل سیاستهای طالبان که این قشر را هدف قرار میدهند، در دسترسی به بسیاری خدمات اجتماعی با چالش روبهرو اند. از جمله اینکه نداشتن «محرم» باعث شده در مواقعی که مردی در خانواده نبوده، آنها برای دریافت خدمات صحی به شفاخانهها مراجعه نکنند.