دولت ایالات متحده اعلام کرد که دلیل توقف کامل کمکهای بشردوستانه به افغانستان، نگرانی از رسیدن این کمکها به طالبان بوده است. دفتر رسانهای کاخ سفید در پاسخ به واشنگتنپُست دربارهی توقف ناگهانی برنامههای امدادی، گفت: «ما شواهد کافی در دست داریم که نشان میدهد کمکهای امریکا به افغانستان بهطور روتین توسط طالبان مصادره شده و به مردم افغانستان نمیرسد.»
با اینحال به گفتهی واشنگتنپُست، کاخ سفید مدرکی برای اثبات این ادعا ارائه نکرده و به پرسشهای پیگیری این نشریه نیز پاسخ نداده است.
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که قطع کمکها پس از روی کار آمدن دوبارهی دانلد ترمپ بهسرعت اجرایی شد. دولت ترمپ با کمک ادارهی بهینهسازی دولت، اقدام به حذف آژانس توسعهی بینالمللی امریکا کرد و هزاران پروژهی بشردوستانه در سراسر جهان، از جمله افغانستان، لغو شدند.
افغانستان پیش از این بهشدت به کمکهای خارجی، بهویژه از سوی امریکا، وابسته بودهاست. تنها در سالهای پسین، امریکا بیش از ۴۰ درصد از کل بودجه کمکهای انسانی این کشور را تامین کرده بود. اکنون، با توقف کمکهای امریکا، پروژههای بهداشتی، خوراک و بازسازی به حال تعلیق درآمدهاند.
به گفتهی سازمان جهانی بهداشت، فعالیت بیش از ۴۲۰ مرکز صحی بهدلیل قطع حمایتها متوقف یا تعلیق شده و دستکم سه میلیون تن از خدمات اولیهی پزشکی محروم شدهاند. برنامهی جهانی خوراک نیز هشدار داده که تنها میتواند به یکمیلیون تن از دهمیلیون نیازمند مواد خوراکی، کمک کند.
جان آیلیف، مدیر این نهاد در افغانستان گفت: «تصور کنید فرزندتان را به کلینیک میبرید، اما کلینیک بهدلیل قطع کمکها بسته شده است. این واقعیتیست که مردمان افغانستان اکنون با آن روبهرو هستند.»
مقامات طالبان در واکنشهایی متناقض، از یک سو خواستار ازسرگیری کمکها شدهاند و از سوی دیگر، مدعی شدهاند که کشور میتواند بدون حمایت غرب به راهش ادامه دهد. با اینحال، نارضایتی عمومی، بیکاری و سوءتغذیه بهطور فزاینده در حال گسترش است.
در شرایطی که کمکرسانها از فروپاشی خدمات حیاتی خبر میدهند و شهروندان افغانستان بحران را بهطور ملموس تجربه میکنند، به باور بسیاری، مسئولیت طالبان در این فاجعه قابل انکار نیست؛ اگر کمکها واقعاً مصادره شدهاند، این سوءاستفاده نهتنها ادعای مشروعیت آنها برای حکومتداری را زیر پرسش میبرد، بلکه میلیونها انسان بیدفاع را قربانی یک بازی قدرت کرده است.