مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش امروز خود نوشته است که در شش ماه نخست سال 2025، دستکم 140 مورد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران در افغانستان را ثبت کرده است.
در گزارش آمده که طالبان روند سرکوب آزادی رسانهها را با شتاب بیشتری ادامه میدهد و آمار یادشده بیانگر افزایش 56 درصدی این نقضها نسبت به مدت مشابه در سال 2024 میباشد.
این گزارش چند روز پس از آن منتشر شده که طالبان کارشیوهی تازهای برای رسانهها تعیین کرده که بر بنیاد آن، این رسانهها مکلفاند مطابق خواستهها این گروه نشرات خود را انجام دهند.
بر بنیاد این گزارش، در این مدت دستکم 20 خبرنگار، اکثراً بهاتهام «تبلیغات علیه طالبان از طریق همکاری با رسانههای بیرونی» بازداشت شدهاند. این بازداشتها از چند ساعت تا چند ماه طول کشیدهاند و شماری پس از آزادی، فعالیتهای رسانهای را ترک کردهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده که بیشتر موارد ثبتشده (120 مورد)، در شش ماه گذشته (جنوری تا جون)، تهدید ماهیتی برای رسانهها و یا تهدید و ارعاب کارکنان رسانهای بوده است.
در این مدت، طالبان قانون عدم نشر تصاویر زندهجان را از 5 ولایت به 19 ولایت گسترش داد. اکنون رسانههای محلی در ولایتهای قندهار، تخار، بادغیس، هلمند، ننگرهار، نورستان، فراه، بدخشان، بغلان، نیمروز، جوزجان، زابل، پروان، کندز، بامیان، فاریاب، دایکندی، پنجشیر و لغمان مجبور اند از پخش تصاور موجودات زنده اجتناب کنند.
همچنین، بر بنیاد این گزارش، در این مدت دست کم ۲۶ رسانه از جمله ۲۳ تلویزیون محلی ناچار به توقف فعالیت شدند. از آن جمله، تنها سه شبکهی تلویزیونی بعد از مدتی اجازهی از سرگیری نشرات پیدا کردند و به شکل محدود برخی گزارشهای تصویری را نشر میکنند، اما دیگر تلویزیونها یا به رادیو تغییر ماهیت دادهاند یا به طور کامل از فعالیت بازماندهاند.
در ادامهی گزارش آمده که در این مدت دو رادیو و یک تلویزیون خصوصی نیز به اتهام همکاری با رسانههای بیرونی توسط ادارهی استخبارات طالبان بسته شدند که به این رادیوها بعد از ۴۰ روز اجازه داده شد تا با پذیرفتن سیاستهای طالبان، دوباره فعالیت خود را از سر بگیرند.
بر بنیاد آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، دستکم شش تن از خبرنگارانی که در شش ماه گذشته بازداشت شدهاند، اکنون در بند طالبان بهسر میبرند. افزون بر این، سه خبرنگار دیگر نیز که سال گذشته بازداشت شده بودند، همچنان در زندان هستند.
علاوه بر این، یافتههای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که در شش ماه نخست سال جاریِ میلادی، فشارها بر زنان شاغل در رسانهها به طور «چشمگیری» افزایش یافته است. مقامهای محلی طالبان به نمایندگان برخی از این رسانهها گفتهاند در صورتی که میخواهند جواز کاریشان تمدید شود، «باید صاحب امتیاز و یا مدیر مسؤل مرد داشته باشند.»
به گزارش این نهاد، شماری از رسانهها ناگزیر شدند تا در نتیجهی کاهش یا قطع کمکها، برنامههای خود را توقف کرده و تعدادی از کارمندانشان را برکنار کنند.