یک روزنامهی معتبر روسی گزارش داده که پس از شناسایی طالبان از سوی مسکو، این گروه به فعالیتهای برخی شهروندان روسیه در افغانستان «بدبین» شده و آن را تهدیدی احتمالی تلقی میکند.
روزنامهی «گازتای مستقل» روسیه، روز گذشته (پنجشنبه، ۱۹ سرطان)، سندی را منتشر کرده که بر بنیاد آن اسدالله بریالی، رییس ادارهی ۳۷۶ استخبارات طالبان، از افزایش ورود شهروندان روسی به افغانستان پس از شناسایی این گروه از سوی این کشور خبر دادهاست.
بریالی در این سند نوشته: «این افراد زیر نام گردشگری و بازدید از آبدات تاریخی وارد کشور میشوند. مسئولیت نهادهای استخباراتی و کشفی است که آنها را تحت نظر داشته باشند.»
بریالی این سند را به ریاست 061 استخبارات این گروه فرستاده و تاکید کرده که با نهادهای امنیتی و کشفی دیگر طالبان نیز به اشتراک گذاشته شود.
این سند یک هشدار بالقوه به شهروندان روسی است که بهدنبال «مقصد تازهای برای گردشگریاند.»
روسیه در 12 سرطان، رژیم طالبان را در حالی بهرسمیت شناخت که مقامهای این کشور همواره از تهدیدات هراسافگنی در افغانستان ابراز نگرانی میکردند. اندری بلوسوف، وزیر دفاع روسیه گفته بود که در افغانستان بیش از 20 گروه تندرو با 15 هزار نیرو حضور دارند.
با وجود این نگرانیها، وزارت خارجهی روسیه پس از شناسایی طالبان اعلام کرده که آمادهی همکاریهای امنیتی با این گروه است.
با آنکه طالبان شناسایی رژیماش از سوی روسیه را استقبال کرده و آن را گامی مهم در جهت کسب مشروعیت بینالمللی میداند، اما در پسِ این روابط، واقعیتی متفاوت جریان دارد. روسیه که بهدنبال مهار تهدیدات هراسافگنی از خاک افغانستان است، در کنار همکاریهای آشکار با طالبان، چنانکه این گروه ادعا میکنند، ظاهراً بهدنبال مسیرهای پنهانی برای رسیدن به اهدافش نیز هست.
طالبان نیز بهنظر میرسد در مقابل کشوری که آنرا «کمونیست و ملحد» میپندارد و روزگاری با نیروهای آن جنگیده بود، «محتاطانه» رفتار میکند.
اما این شیوه، پرسشهایی جدی دربارهی اعتماد میان این دو را پدید میآورد.