در آستانهی دیدار نخستوزیر اسراییل با رییسجمهوری ایالات متحده، دفتر بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که هیاتی از سوی اسراییل روز یکشنبه (۱۵ سرطان)، برای ادامهی گفتوگوها پیرامون آتشبس و آزادی گروگانها، به قطر اعزام خواهد شد. با آنکه نتانیاهو تاکید کرده درخواستهای اصلاحی گروه حماس بر طرح پیشنهادی پسین را «غیرقابلقبول» میداند، اما تلآویو تصمیم دارد رایزنیها را بر پایهی همان پیشنویس پیشنهادی قطر که پیشتر با آن موافقت کرده بود، ادامه دهد.
این تحولات در حالی رخ میدهند که حماس، روز جمعه، از پاسخ خود به طرح آتشبس با «روحیهای مثبت» سخن گفت. چند روز پیش از این، دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، مدعی شده بود که اسراییل با شرایط لازم برای نهاییسازی یک آتشبس ۶۰ روزه موافقت کردهاست.
با این حال، موانع عمدهای همچنان باقی است. بهگفتهی یکی از مقامهای فلسطینی وابسته به گروههای نزدیک به حماس، نگرانیهایی دربارهی جزئیات کمکرسانی بشردوستانه، بازگشایی گذرگاه رفح و همچنین جدول زمانی خروج نیروهای اسراییلی از نوار غزه همچنان مطرح است.
دفتر نخستوزیر اسراییل، شنبهشب، با انتشار بیانیهای گفت: «تغییراتی که حماس خواستار آن شده، بهدست ما رسیده و برای اسراییل قابلپذیرش نیست.» با این وجود، در همان بیانیه تاکید شده که هیات اسراییلی برای «ادامهی تلاشها در راستای بازگرداندن گروگانها بر پایهی پیشنهاد قطری مورد توافق»، به دوحه خواهد رفت.
نتانیاهو قرار است روز دوشنبه با دانلد ترمپ در واشنگتن دیدار کند. او پیشتر بارها تاکید کرده که شرط هرگونه توافق، خلع سلاح کامل حماس است؛ خواستی که این گروه تا کنون حاضر به پذیرش آن نشدهاست. برآوردها حاکی است که حماس همچنان حدود ۲۰ گروگان زنده در اختیار دارد.
درگیری خونین میان دو طرف از ۷ اکتوبر ۲۰۲۳ آغاز شد؛ زمانی که نیروهای حماس با حملهای بیپیشینه به جنوب اسراییل، حدود ۱۲۰۰ تن را کشتند و ۲۵۱ تن دیگر را به گروگان گرفتند. وزارت صحت غزه میگوید که حملات متقابل اسراییل تاکنون بیش از ۵۷ هزار فلسطینی را کشته و باعث آوارگی سراسری، بحران شدید خوراکی و اتهامهای بینالمللی دربارهی ارتکاب جنایت جنگی شدهاست؛ اتهاماتی که اسراییل آنها را رد میکند.