در سالروز عاشورا، شماری از چهرههای سیاسی سرشناس افغانستان با نشر پیامهایی، بر پیوند معنایی و سیاسی این رویداد تاریخی با وضعیت کنونی کشور تاکید کردند؛ پیوندی که به گفتهی این شمار، در بطن آن، «تقبیح استبداد، رد حاکمیت قهر و حمایت از حق مردم برای تعیین سرنوشت» نهفتهاست.
نرگس نهان، وزیر پیشین معادن، عاشورا را نماد ایستادگی در برابر سلطه، تبعیض و ظلم دانسته و گفت که «مقاومت زنان و مردان افغانستان برای آزادی و احیای حقوق زنان در این جنگ نابرابر، همچون واقعهی عاشورا است.» او افزود که این ایستادگی تا رسیدن به آزادی و عدالت ادامه خواهد یافت.
فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس نمایندگان، نیز در پیامی نوشت: «عاشورا، نه فقط یک روزِ سوگ است، بلکه درسی همیشگی از آزادی، عدالت، و ایستادگی در برابر ظلم است.» او افزود که امام حسین و یارانش در صحرای کربلا با خون خود نوشتند که «سکوت در برابر ستم، خود ستم است.»
جمعیت اسلامی افغانستان، به رهبری صلاحالدین ربانی، در بیانیهای با اشاره به ماهیت «اصلاحطلبانه و عدالتخواهانهی قیام امام حسین» تاکید کرده که این قیام، نظریهی حق امت برای تعیین سرنوشت خود را در برابر تصاحب قهری قدرت مطرح کرد و آن را به یکی از بزرگترین گفتمانهای فقه سیاسی اسلام تبدیل ساخت. این جمعیت افزودهاست که گروههایی که انسان را فاقد صلاحیت تصمیمگیری در امور عمومی میدانند و بر ظلم تاکید میکنند، با فلسفهی حکمرانی در اسلام بیگانهاند.
در این بیانیه آمدهاست که وضعیت اسفبار حاکم بر افغانستان، از همهی مردم میطلبد تا «گوهر پیام عاشورا» را بهطور همهجانبه درک کرده و در راستای «زدودن ظلم و احیای حکمرانی مبتنی بر ارادهی عموم شهروندان» حرکت کنند.
حامد کرزی، رییسجمهوری پیشین، نیز در پیامی عاشورا را «نقطهی عطفی در تاریخ اسلام» دانسته و گفت که مردم افغانستان هر سال با اتحاد و محبت به اهلبیت پیامبر اسلام، عاشورا را گرامی میدارند و آن را عامل وحدت میدانند. او افزود: «امیدوارم هموطنان عزیز ما با استفاده از معنویت و برکت روز عاشورا، برای یک افغانستان مترقی، شکوفا و برخوردار از نعمت علم و دانش، تلاش و کوشش نمایند.»
عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصالحه، در پیام خود با تسلیت فرا رسیدن عاشورا به مردم افغانستان و مسلمانان جهان، از حادثهی کربلا بهعنوان یکی از تلخترین رویدادهای تاریخ اسلام یاد کردهاست. او تأکید کرده که امام حسین در راه اصلاح جامعه، عدالت اجتماعی و دفاع از ارزشهای دینی قربانی شد. عبدالله با اشاره به اهمیت عاشورا در تقویت وحدت، نوشته است: «گرامیداشت از این روز فرصتی است برای همدلی، همدیگرپذیری و اتحاد مردم افغانستان.» او از مردم خواسته در این روز با تامل بر واقعهی کربلا، روحیهی همبستگی و احترام متقابل را تقویت کنند.
در مجموعهی این پیامها، چهرههای سیاسی منتقد و معترض به طالبان، عاشورا را نهفقط یادآور یک رویداد مذهبی، بلکه الهامبخش ایستادگی مدنی، حقطلبی و نفی استبداد دانستهاند؛ مفاهیمی که بهروشنی در تقابل با وضع موجود سیاسی و اجتماعی در کشور قرار میگیرند. این در حالی است که برخی دیگر از چهرهها که در سایهی نظم کنونی در افغانستان بهسر میبرند، بیشتر بر جنبههای معنوی، دینی و وحدتآفرین این روز تاکید داشتهاند.