در حالیکه جهان طی چهار سال گذشته، طالبان را از حاشیه به متن نیاورد، نشانههای روبهرشدی از پذیرش تدریجی این گروه همچون «واقعیت سیاسی جدید» در افغانستان در حال ظهور است. روز پنجشنبه، روسیه رسماً طالبان را بهعنوان دولت قانونی افغانستان بهرسمیت شناخت؛ حرکتی که بهگزارش نیویارکتایمز، «پیروزی عمدهای برای این گروه» محسوب میشود.
نیویارکتایمز مینویسد که با وجود انزوای جهانی گسترده، طالبان به آرامی توانسته برخی از موانع دیپلوماتیک را پشت سر بگذارد و فضا را برای پذیرش رسمی در میان برخی کشورها باز کند. در این میان، تصمیم مسکو در بهرسمیتشناسی رسمی، نقطهی عطفی در روندی است که نیویارکتایمز آن را «پذیرش روبهگسترش این واقعیت که حکومت طالبان از میان نخواهد رفت»، توصیف کردهاست.
به گزارش نیویارکتایمز، طالبان از زمان بهقدرترسیدن در اگست ۲۰۲۱، در تلاش بودهاند تا با جهان وارد تعامل شوند، اما محدودیتهای شدید آنها علیه زنان، مانند ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم و عدم اجازه به آموزشهای طبی برای زنان، باعث شده افغانستان در وضعیت «دولت منفور» در سطح جهانی باقی بماند.
با وجود این، نیویارکتایمز تاکید میکند که در ماههای پسین، «دیپلوماسی فعال» در حال شکلگیری است. از نیمهی دوم سال ۲۰۲۴، تماسها و مذاکرات بازرگانی و اقتصادی میان طالبان و برخی کشورها شدت گرفته است. نیویارکتایمز اشاره میکند که چین وعده داده «کوریدور اقتصادی چین–پاکستان» را به افغانستان گسترش دهد و هند نیز صدور ویزا برای شهروندان افغانستان را از سر گرفته است. این نشانهها، بهباور نیویارکتایمز، از تغییر تدریجی نگاه کشورها نسبت به «واقعیت سیاسی موجود» در کابل خبر میدهد.
در همین راستا، بهنوشتهی نیویارکتایمز، تصمیم روسیه برای حذف طالبان از فهرست سازمانهای هراسافگنی که در اپریل ۲۰۲۵ توسط دادگاه عالی این کشور اتخاذ شد، گام مهمی در هموار کردن مسیر بهرسمیتشناسی رسمی بود. این نشریه تاکید میکند که این روند طی ماهها از طریق همکاری در زمینههای بشردوستانه و ضدهراسافگنی میان دو دولت در حال گسترش بوده است.
از منظر امنیتی، نوشته به تهدید داعش خراسان بهعنوان انگیزهای برای نزدیکی بیشتر روسیه و طالبان اشاره میکند. این گروه مسئولیت حمله مرگبار به سالون کنسرتی در حومهی مسکو را بر عهده داشت که جان بیش از ۱۳۰ تن را گرفت، حملهای که مرگبارترین حادثهی هراسافگنانه در دوران حاکمیت پوتین توصیف میشود. این گروه همچنین در سال ۲۰۲۲ به سفارت روسیه در کابل حمله کرده بود.
نوشته میافزاید که مقامات روسی همکاری با طالبان را بخشی از راهبرد امنیتی خود برای مقابله با این تهدید میدانند، و در بیانیهای رسمی اعلام کردهاند که شناسایی طالبان میتواند موجب تقویت همکاری در حوزههایی چون انرژی، حملونقل، کشاورزی و زیرساخت شود.
در حالیکه ایالات متحده و کشورهای غربی همچنان موضعی محتاطانه یا خصمانه نسبت به طالبان حفظ کردهاند، بهویژه بهدلیل سرکوب زنان و فقدان سازوکارهای حکمرانی پاسخگو، این نشریه گزارش میدهد که «برخی کشورها به این نتیجه رسیدهاند که فشارهای خارجی تغییری در رفتار طالبان ایجاد نمیکند». به همین دلیل، اکنون شاهد تمایل روزافزون برخی بازیگران منطقهای و جهانی برای تعامل با امر واقع هستیم؛ امری که نیویارکتایمز آن را آشکارا در عبارت « طالبان اینجا هستند، که بمانند» خلاصه کرده است.