گروهی از عالمان و دانشمندان علوم اسلامی از کشورهای مختلف جهان، با انتشار بیانیهای، سیاستهای طالبان در مورد زنان و دختران را ناقض اصول بنیادین اسلامی دانستند.
آنها با استناد به آیات قرآنکریم و احادیث نبوی، گفتند که شریعت اسلامی بر پایهی اصول عدالت، برابری، کرامت و رحمت استوار است، اما سیاستهای طالبان با این ارزشها در تضادند.
در بیانیهی صادرشده از سوی این افراد آمده که خداوند متعال در سورهی علق دستور به «خواندن [علماندوزی]» میدهد، در حالیکه طالبان با محرومکردن زنان و دختران از آموزش ابتداییه به بالا، این اصل بنیادین اسلامی را نقض میکند.
این عالمان و دانشمندان اسلامی از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی خواستند ضمن اتخاذ موضع قاطع، برای احقاق حقوق زنان و دختران افغانستان اقدام کنند و از عالمان دین نیز خواستند با انتشار بیانیههایی، بر حق آموزش، آزادی گشتوگذار و مشارکت در زندگی عمومی برای زنان و دختران مسلمان، تاکید کنند.
آنها همچنین از مراجع صدور فتوا خواستند که فتواهایی برای نکوهش «نقض» حقوق زنان و دختران توسط طالبان، صادر کنند.
آنها همچنین با اشاره به پیشینهی حضور زنان در صدر اسلام، گفتند که «هیچ مبنای شرعی» برای سلب حقوق زنان در افغانستان وجود ندارد.
در بیانیه آمده که «تحمیل» شرط داشتن محرم (سرپرست مرد) برای رفتوآمد زنان، با زنان دورهی پیامبر اسلام که آزادانه برا بازرگانی، حج و فراگیری دانش سفر میکردند، در تضاد است و حتی قرآنکریم نیز چنین محدودیتی را ملزم نکرده است.
آنها با استناد به آیات قرآنکریم در مورد «عدل و عدالت»، گفتند که سیاستهای «تبعیضآمیز و خشونتبار» طالبان که زنان را از صحنهی سیاست حذف میکنند، خلاف این اصولاند.
بر بنیاد بیانیه، افغانستانِ تحت حاکمیت طالبان، تنها کشور مسلمان جهان است که در آن زنان برای «مسافرتهای بالاتر از 72 کیلومتر»، ملزم به داشتن محرماند که دسترسی به خدمات صحی و دیگر موارد ضروری را محدود کرده است. این در حالیست که بهطور مثال، زنان مراکش میتوانند بدون نیاز به همراهی یک مرد، به داخل و خارج از این کشور سفر کنند.
در حالیکه طالبان مانع حضور زنان در مکانهای عمومی میشود، قطر و امارات متحدهی عربی به زنان دسترسی کامل به این مکانها، از جمله مساجد، دانشگاهها و مراکز ورزشی ارائه کرده است.
همچنین در کشورهایی چون اندونیزیا، زنان نهتنها در سیاست حضور دارند، بلکه بهعنوان سران دولت نیز فعالیت کردهاند.