حزب جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری عطا محمد نور، گفت که بهرسمیتشناسی طالبان از سوی روسیه، میتواند افغانستان را بار دیگر به «میدان رقابت و مداخلهی» قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای بدل سازد.
این حزب در بیانیهی امروز خود گفت که این اقدام روسیه، زمینهساز تنشهای ژئوپولتیک تازه و «احیای جنگهای نیابتی» خواهد شد؛ روندی که به گفتهی آن، تنها به گسترش ناامنی، بیثباتی، مهاجرت دستهجمعی و رنج مضاعف مردم خواهد انجامید.
حزب جمعیت اسلامی تاکید کرد که مشروعیت نظامهای سیاسی از سوی مردم حاصل میشود، نه دولتهای خارجی و طالبان نیز با سیاستهای کنونی خود، هنوز نتوانسته مشروعیت داخلی بهدست آورد. در این بیانیه آمده: «تجربههای تاریخی چون حکومتهای ترهکی، کارمل و نجیب نشان دادهاند که حمایت بیرونی، هرچند گسترده، بدون پشتوانهی ملی، دوام نخواهد کرد.»
حزب جمعیت اسلامی با انتقاد از روسیه گفت در حالیکه طالبان مشروعیت داخلی «ندارد» و برای گروههای هراسافگن «پناهگاه امن» فراهم کرده، بهرسمیتشناسی این گروه نه از جهت «مهربانی» به مردم افغانستان، بلکه برای تامین منافع و تبدیل این کشور به «میدان رقابتهای قدرتهای بزرگ و منطقه است.
این حزب هشدار داد که وضعیت کنونی افغانستان میتواند روزی «گریبانگیر» کشورهایی شود که اکنون طالبان را بهرسمیت میشناسند.
در بیانیه آمده: «جمعیت اسلامی افغانستان از تمامی کشورهای منطقه و جهان میخواهد که بهجای مشروعیتبخشی به حاکمیتهای تحمیلی و سرکوبگر، در کنار مردم افغانستان بایستند.»
این حزب افزود که آیندهی افغانستان با اتکا به ارادهی مردم کشور ساخته میشود، نه با «ائتلافهای ژئوپلیتیکی و معاملات پشتپرده.»
روسیه با گامهای تدریجی، روز گذشته طالبان بهرسمیت شناخت. این کشور نخست نام طالبان را از فهرست گروههای ممنوعه خارج کرد، سپس سفیر این گروه را در مسکو پذیرفت و یک روز پس از آغاز فعالیت این دیپلومات ارشد طالبان، خبر بهرسمیتشناسی این گروه را اعلام کرد.
برخی میگویند که این بهرسمیتشناسی زیاد اهمیت ندارد، زیرا که روسیه، همانند رویکرد خود در جنگ ایران و اسرائیل و همچنین در تحولات سوریه، از طالبان حمایت نخواهد کرد. اما شماری دیگر میگویند که این اقدام مسکو چراغ سبزی برای دیگر کشورهاست و میتواند مسیر بهرسمیتشناسی طالبان از سوی شماری از کشورها را هموار کند.