عرفات جمال، نمایندهی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در افغانستان، از روند اخراج مهاجران این کشور از ایران ابراز نگرانی کرد و گفت که ممکن است خشم ناشی از جنگ 12 روزه، بر سرِ این مهاجران خالی شده باشد.
او در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفت: «میدانیم که ایران جنگ بسیار ترسناکی را پشت سر گذاشته است، اما همچنان حس میکنیم که مهاجران افغانستان قربانی شدهاند و بخشی از خشم [ناشی از جنگ] بر سر آنها خالی میشود.»
جمال هشدار داد که خطر شکلگیری «طوفانی تمامعیار» برای افغانستان در حال افزایش است، زیرا که پاکستان نیز از سال 2023، برنامهی اخراج مهاجران افغانستان را پیش میبرد.
او افزود که در کنار این فشارها، کمکهای بشردوستانه نیز بهشدت کاهش یافته است. عرفات جمال جمال گفت: «این وضعیت، قطعاً کارشیوهای برای بیثباتی گسترده در منطقه است.»
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در افغانستان کمتر از یکچهارم بودجهی مورد نیاز خود در سال روان میلادی را دریافت کرده است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی ریاستجمهوری ایران، روز گذشته گفت که تصمیم در مورد اخراج مهاجران غیرقانونی همچنان اجرا میشود. او افزود: «مهاجران قانونی زیادی در ایران حضور دارند؛ بسیاری از آنها شاعر، نویسنده، داکتر و کارگر ماهرند و نمیخواهیم همه را بیرون کنیم. اما وقتی صحبت از مهاجران غیرقانونی میشود، سیاستهای ملیِ اتخاذشده اجرا خواهند شد.»
احمد فواد رحیمی، 26 ساله، گفت که با وجود داشتن ویزای کاری معتبر، تصمیم گرفت به کشور بازگردد، زیرا خانوادهاش بهدلیل جنگ ایران و اسرائیل، نگران وی بود. او گفت که در مسیر بازگشت، بازداشت و به یک اردوگاه منتقل شد؛ جاییکه به گفتهی او به بازداشتشدگان خوراک اندکی داده میشد، تلفنهایشان ضبط میشد و برای انتقالشان به مرز، باید مبالغ هنگفتی میپرداختند.
او گفت: «همهی ما را جاسوس میدانند. میگویند که مردم افغانستان با دشمنان ما همدست شدهاند و باید اخراج شوند.»
یک مهاجر دیگر گفت: «ما را به چشم جاسوس نگاه میکردند و با تحقیر رفتار میکردند. از مردم عادی گرفته تا پلیس و دولت، همه میگفتند شما مردم افغانستان دشمن اول ما هستید، از درون ما را نابود کردید.»