نبیله مصلح، معین مالی و اداری وزارت امور زنان دولت پیشین افغانستان، در نشست «روند آنتالیا»، طرح سازمان ملل برای افغانستان (طرح موزاییک) را ناسازگار با واقعیتهای جامعهی افغانستان دانسته و گفت که این طرح، به خواستها و منافع طالبان نزدیکتر است.
او افزود: «این طرح نهتنها پاسخگوی نیازهای مردم افغانستان نیست، بلکه در مسیر خواستههای طالبان شکل گرفته و نمیتواند مبنای یک روند ملی و فراگیر قرار گیرد.»
مصلح با تاکید بر نقش «تعیینکنندهی» نیروهای مدنی، زنان و فعالان سیاسی کشور هشدار داد که اگر اقدامی بهموقع صورت نگیرد، امکان دارد چنین طرحهایی به نام افغانستان، اما بدون حضور و خواست مردم آن، تصویب شود. او گفت: «ما مسئولیت داریم که این طرح را به چالش بکشیم و در برابر این تعامل بدِ جامعهی جهانی با طالبان جدی باشیم.»
او خواستار اقدام فوری و هماهنگ نیروهای دموکرات، نهادهای مدنی و نهادهای مستقل برای بازنگری و اصلاح چنین طرحهایی شد تا صدای واقعی مردم در روند آیندهسازی کشور بازتاب یابد.
نبیله مصلح پیشنهاد داد تا فعالان افغانستان با همگرایی و همصدایی، به یک گروه دادخواهی تبدیل شوند تا این طرح را یا تعدیل کنند و یا جایگزینی مناسب برای آن تدوین کرده و به جامعهی جهانی ارائه دهند، تا به گفتهی او، از «بازی» با آرمانهای مردم کشور جلوگیری شود.
مصلح در ادامه تاکید کرد که «طرح موزاییک» تعریف روشنی از نقش سایر نیروهای سیاسی و مدنی افغانستان ارائه نمیدهد و در آن هیچ اشارهای به حضور زنان در عرصههای سیاست و حکومتداری نشده است. به گفتهی او، تمام محتوای این طرح بر تعامل میان کشورهای دخیل در قضیهی افغانستان و گروه طالبان متمرکز است و در آن به نیازهای مردم و چالشهای موجود در داخل کشور، توجهی نشده است.
این مقام پیشین دولتی با دیگر، «طرح موزاییک» را «روندی ناکام» توصیف کرده و گفت که در آن هیچ چشمانداز درستی برای تحقق تغییرات بنیادین در افغانستان یا دگرگونی در رویکرد طالبان وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: اندیشه: ملل متحد نمیخواهد «طرح موزاییک» را با جامعهی مدنی افغانستان شریک بسازد
بیشتر بخوانید: مستور: «طرح موزاییک» به سود طالبان است، نه مردم افغانستان
چهارمین نشست «گفتوگوی ملی در مورد نقش جامعهی مدنی و نیروهای دموکراتیک در آیندهی افغانستان – روند آنتالیا» امروز دوشنبه، ۵ جوزا، با حضور بیش از ۵۰ تن از کارشناسان، دانشگاهیان، فعالان مدنی و رسانهای افغانستان در شهر آنتالیای ترکیه آغاز شد. این نشست برای دو روز برگزار شده و فردا نیز ادامه خواهد داشت.
پس از رویکار آمدن طالبان، شماری از دیپلوماتها، مقامهای پیشین دولتی، نظامیان و فعالان مدنی کوشیدهاند با زیر پرسش بردن روایت این گروه، جریانی متحد و جایگزینی برای آیندهی افغانستان پدید آورند. با این حال، به باور بسیاری، تاکنون هیچ جریان منسجمی شکل نگرفته که بتواند منافع طالبان را بهطور جدی به چالش بکشد یا بهعنوان نیرویی موثر برای افغانستان پساطالبان مطرح شود.