با افزایش نشانههای نارضایتی در درون رژیم طالبان، عبدالسلام ضعیف، از چهرههای شناختهشده و سفیر پیشین طالبان در پاکستان، به نقش انتقاد در بهبود امور پرداخت. او گفت انتقادی که هدف آن اصلاح باشد، نهتنها سودمند است، بلکه تأثیرگذار بوده و از نظر دینی نیز دارای ثواب است.
ضعیف امروز (شنبه، 3 جوزا) در صفحهی ایکس خود نوشت که انتقاد سالم، به نفع جامعه بوده و باعث میشود «مسئولان» متوجه وظایفشان شوند.
وی در عین حال تاکید کرد انتقادی که هدف آن «کینهتوزی و بدنامسازی» باشد، نه تنها مفید نیست، بلکه ثوابی نیز در پی ندارد.
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که در ماههای پسین، مقامهای طالبان بارها دربارهی مفهوم انتقاد، عواقب و چگونگی بیان «درست» آن سخن گفتهاند.
با این حال، آنگونه که تحلیلگران میگویند، «شدت و گسترهی» نقض حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، اقلیتهای مذهبی و قومی و کارمندان دولت پیشین، باعث شده تا دامنهی انتقادها به درون طالبان نیز کشیده شود.
برخی از مقامهای ارشد و نیز اعضای میانرده و پایینردهی این گروه، در محافل خصوصی و گاه بهطور علنی، نارضایتی خود را از برخی سیاستهای جاری ابراز کردهاند.
پیشتر، محمد یوسف وفا، والی طالبان در بلخ، در نشستی با حضور مقامهای این گروه در نُه ولایت شمالی و شمالشرقی کشور، تاکید کرد که باید به تمامی مقامها، نیروهای «جوان» این گروه و عالمان دینی، هشدار داده شود تا از انتقاد علنی از طالبان، در منبرها و نشستهای عمومی خودداری کنند.
او این اقدام را برای وحدت و همبستگی درونگروهی طالبان موثر پنداشت و پیشنهاد کرد که انتقادها باید بهصورت «خصوصی»، مطرح شوند.
طالبان، به باور کارشناسان، انتقاد را بر نمیتابد و آنرا متزلزلکنندهی پایههای حاکمیت خود میداند. در همین راستا، محدودیتهای «شدیدی» بر رسانههای کشور وضع کرده است.