شورای پناهندگان ناروی، روز جمعه، اظهار داشت از زمانی که پاکستان در سپتامبر ۲۰۲۳ طرح اخراج مهاجران غیرقانونی را اعلام کرد، بیش از یک میلیون تن از مهاجران افغانستان به کشور برگشتهاند. این سازمان گفت که بازگشت مهاجران در حالی صورت میگیرد که افغانستان با بحران اقتصادی، فقر گسترده و چالشهای حفاظتی روبهرو است.
به گزارش شورای پناهندگان ناروی، افغانستان که قبلاً گواه بزرگترین بحران آوارگی داخلی در آسیا بود، اکنون با یکی از «بزرگترین و سریعترین» تغییرات جمعیتی خود در سالهای پسین، مواجه است.
پیشبینی شده که در سال 2025، حدود 600 هزار تن از مهاجران افغانستان در پاکستان، به کشور برگردند؛ در حالیکه تنها در سال گذشتهی میلادی، یک میلیون تن از ایران به کشور اخراج شده بودند.
اخراج گستردهی مهاجران در حالی صورت میگیرد که دو سوم جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و ظرفیت کشور نیز برای پذیرش بازگشتکنندگان، «محدود» است. در این اعلامیه آمده که زنان بازگشتکننده با چالشهای منحصربهفردی روبهرو استند؛ از جمله محدودیت در گشتوگزار، محدودیت در راستای امرار معاش و «خطرات حفاظتی».
بر بنیاد این اعلامیه، بیشتر بازگشتکنندگان با دارایی یا پسانداز اندک، بدون زمین یا سرپناه و در حالی که ارتباطشان با دیگران قطع میشود، با موانع جدی برای بازگشت «امن و عزتمندانه» روبهرو استند.
شورای پناهندگان ناروی گفت با وجودیکه نهادهای بشردوستانه شروع به فراهمسازی خدمات به این مهاجران کرده، اما هشدار داد که بدون سرمایهگذاری هدفمند در زمینههای پایدار، «خطر جدیای» آن وجود دارد که بازگشتکنندگان دوباره آواره شوند یا هم با بیجاشدگی طولانیمدت روبهرو شوند. سرمایهگذاری در بخشهای مسکن، معیشت، آموزش و خدمات محلی، از مواردی است که این نهاد پیشنهاد داده است.