نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، روز گذشته (اول جوزا)، به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که این گروه در حال انجام گفتوگوهای «پیشرفته» با روسیه است تا بانکهای دو کشور، بتوانند معاملات بازرگانی به ارزش صدها میلیون دالر را با ارزهای ملی خود انجام دهند. عزیزی افزود که هیاتهای فنی طالبان و روسیه، در حال بررسی این پیشنهاد استند.
او گفت که پیشنهادهای مشابهی به چین هم ارائه شده و در این زمینه، گفتگوهایی نیز با سفارت چین در کابل، صورت گرفتهاند.
این اقدام در حالی صورت میگیرد که مسکو بر استفاده از ارز ملی برای کاهش وابستگی به دالر تمرکز کرده و طالبان نیز بهدلیل کاهش کمکهای خارجی با کمبود شدید دالر روبهرو شده است. این سیاست طالبان، بیانگر فاصلهگرفتن از دالر است.
وزیر طالبان در این رابطه گفت که جنبههای اقتصادیای منطقهای و جهانی، تحریمها و چالشهاییکه این گروه با آنها روبهرو اند، را در نظر گرفته شده است.
نورالدین عزیزی خاطرنشان ساخت که حجم سالانهی بازرگانی با روسیه، 300 میلیون دالر است و انتظار دارد که با افزایش سرمایهگذاریها، این رقم بهطور چشمگیری بیشتر شود. او گفت که انتظار میرود محصولات نفتی و پلاستیک بیشتر از روسیه خریداری کند.
در همین حال، وزیر طالبان اذعان کرد که میخواهد در این زمینه با چین نیز گامهایی برداشته شود. او گفت که حجم سالانهی بازرگانی با چین، حدود یک میلیارد دالر است و اکنون گفتوگوهای میان هیاتی متشکل از کارکنان وزارت صنعت و تجارت این گروه با [دیپلوماتهای] سفارت چین در جریان استند.
بخش مالی افغانستان، بهدلیل تحریمهایی اعمالشده بر برخی رهبران طالبان، تا حد زیادی از نظام بانکی جهان، محروم شده است.
نهادهای توسعهای و اقتصاددانان گفتهاند که ارز افغانی تا کنون نسبتاً پایدار بوده، اما ممکن است در آینده با چالشهایی روبهرو شود. وزیر صنعت و تجارت طالبان گفت که تلاش این گروه برای افزایش سرمایهگذاریهای بینالمللی، از جمله با دیاسپورای افغانستان، باعث جلوگیری از کمبود دالر در کشور میشود.