اوکراین روز جمعه (۱۶ می)، پس از آن که مذاکرات مستقیم با روسیه در استانبول، به نتیحهی دلخواه این کشور (آتشبس) نرسید، از متحدان غربی خود یک بار دیگر خواست تا فشار بر مسکو را افزایش دهند. این مذاکرات که به میزبانی ترکیه برگزار شد، صرفاً به موافقت در مورد تبادل یکهزار زندانی دوطرف انجامید.
این دور مذاکرات، نخستین گفتوگوی رو در روی دو طرف از مارچ ۲۰۲۲ بود.
پس از اتمام این نشست، ولادیمیر مدینسکی، مذاکرهکنندهی ارشد روسیه، اعلام کرد که هر دو طرف توافق کردهاند دیدگاههای خود را درباره «آتشبس احتمالی» ارائه داده و مذاکرات را ادامه دهند.
با این حال، یک منبع اوکراینی به رویترز شرایط پیشنهادی روسیه را «غیرقابلقبول» و «جدا از واقعیت» توصیف کردهاست. به گفتهی این منبع، مسکو خواستار «عقبنشینی» اوکراین از بخشهایی از خاک خود و پذیرش شرایطی مانند «کاهش گستردهی نیروهای نظامی، واگذاری سرزمین، کنار گذاشتن آرزوی عضویت در ناتو و تعهد به بیطرفی شدهاست.»
خواستههایی که اوکراین آنها را معادل تسلیمی توصیف میکند.
با این حال، با وجود ناکامی در دستیابی به آتشبس، دو طرف توافق کردند که هر کدام (یکهزار) زندانی جنگی را تبادل کنند، که بزرگترین تبادل از زمان آغاز تهاجم روسیه در فبروی ۲۰۲۲ خواهد بود.
رستم اومروف، وزیر دفاع اوکراین و رهبر هیات این کشور، پیشنهاد کرد که گام بعدی دیدار رهبران دو کشور باشد، درخواستی که مدینسکی گفت «مدنظر قرار گرفته است.»
همچنان کریل دمیتریف، نمایندهی سرمایهگذاری پوتین، در ایکس مذاکرات را «موفق» خواند و به تبادل زندانیان، گزینههای آتشبس و ادامهی گفتوگو اشاره کرد.
اما کییف، که خواستار اعمال تحریمهای سختتر غرب علیه مسکو است، بلافاصله شروع به جلب حمایت متحدانش برای اقدامات قاطعتر در برابر این کشور کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، پس از پایان مذاکرات، در شبکهی اجتماعی ایکس اعلام کرد که با ترمپ و رهبران فرانسه، آلمان و لهستان گفتوگوی تلفونی کردهاست.
زلنسکی گفت: «اوکراین آمادهاست تا سریعترین اقدامات ممکن را برای دستیابی به صلح واقعی انجام دهد و مهم است که جهان موضعی قوی اتخاذ کند.» او خواستار «تحریمهای سخت» شد در صورتی که روسیه آتشبس کامل و بدون قید و شرط را رد کند.
زلنسکی همچنان در ایکس نوشت: «فشار بر روسیه باید حفظ شود تا زمانی که روسیه آماده پایان دادن به جنگ باشد.»
واکنشهای جهانی
ترمپ در مصاحبهای با فاکسنیوز که روز جمعه پخش شد، گفت که فکر میکند با پوتین به «توافق» خواهد رسید، اما اگر «توافقی حاصل نشود»، تحریمهایی علیه روسیه اعمال خواهد کرد.
از سویی دیگر کرملین روز جمعه اعلام کرد که «دیدار پوتین و ترمپ برای پیشرفت ضروری است، اما نیاز به آمادهسازی قابلتوجه دارد و باید نتیجهبخش باشد.»
کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، موضع روسیه را «کاملاً غیرقابلقبول» خواند و گفت که اروپا، اوکراین و امریکا پاسخهای خود را هماهنگ میکنند.
همچنان اورزولا فوندرلاین، رییس کمیسیون اروپا، از کار بر روی بستهی جدید تحریمها علیه مسکو خبر داد.
همچمنین هاکان فیدان، وزیر خارجهی ترکیه، اعلام کرد که دو طرف «در اصل» برای دیدار مجدد توافق کردهاند، اما جدول زمانی یا مکان مشخصی تعیین نشده است.
با وجود خوشبینیها در مورد مذاکرات مستقیم دو همسایه، با این حال، با توجه به اختلافات عمیق و ادامهی درگیریها، چشمانداز صلح میان این دو کشور همچنان نامشخص است.