محمد یوسف وفا، والی طالبان در بلخ، در نشستی با حضور مقامهای این گروه در نُه ولایت شمالی و شمالشرقی کشور، تاکید کرد که باید به تمامی مقامها، نیروهای «جوان» این گروه و عالمان دینی، هشدار داده شود تا از انتقاد علنی از طالبان، در منبرها و نشستهای عمومی خودداری کنند.
او این اقدام را برای وحدت و همبستگی درونگروهی طالبان موثر پنداشت و پیشنهاد کرد که انتقادها باید بهصورت «خصوصی»، مطرح شوند.
نشانههای فزایندهای از افزایش نارضایتی در درون طالبان دیده میشود؛ نارضایتیهایی که نهتنها برخی فرماندهان و نیروهای ردهپایین این گروه را دربر گرفته، بلکه در میان شماری از عالمان دینی نیز وجود دارند.
یکی از موارد شاخص این شکاف درونی، خروج عباس استانکزی، از چهرههای شناختهشدهی طالبان، از افغانستان است. او پس از آنکه در سخنرانی خود در ۳0 جدی، بهصراحت اعمال محدودیت علیه زنان را «مغایر شریعت» و «بیعدالتی در حق ۲۰ میلیون زن و دختر افغانستان» خواند، به دلیل نگرانی از بازداشت، کشور را ترک کرد و تاکنون نیز بازنگشته است.
طالبان باور کارشناسان، انتقاد را بر نمیتابد و آنرا متزلزلکنندهی پایههای حاکمیت خود میداند. در همین راستا، محدودیتهای «شدیدی» بر رسانههای کشور وضع کرده است.
از منبر تا رسانههای اجتماعی؛ دامنهی محدودیتهای طالبان بهطور روزافزونی، بر آزادی بیان گسترش یافته است. پیشتر وزارت امر به معروف این گروه، انشتار محتوای مغایر با دیدگاههای این گروه را جرم پنداشته بود.
دفتر رسانهها و معلومات مقام ولایت طالبان در بلخ، روز گذشته (جمعه)، از برگزاری نشست هماهنگی بین والیها، فرماندهان امنیه و رییسان استخبارات نُه ولایت شمالی و شمالشرقی کشور، در شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان خبر داد.
گفته میشود که این رویداد نخستین نشست در زمینهی هماهنگی میان مقامهای طالبان در ولایتهای بلخ، بدخشان، تخار، بغلان، قندز، جوزجان، فاریاب، سرپل و سمنگان، شمرده میشود.
در این نشست، علاوه بر مقامهای محلی این گروه، نورالله نوری، وزیر اقوام و قبایل طالبان، رحمتالله نجیب، معاون اداری وزارت داخله آن و دیگر مقامهای این گروه نیز حضور داشتند.