پس از تماس تلفنی سوبرامانیام جایشنکار، وزیر خارجهی هند با امیرخان متقی، وزیر خارجهی طالبان، شماری از سیاستمداران، فعالان مدنی و کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به این گفتوگو واکنش نشان دادند.
جایشنکار اظهار کرد که در گفتوگو با متقی، بر دوستی سنتی با افغانستان و حمایت مستمر از نیازهای توسعهای این کشور، تاکید کرده است. فوزیه کوفی، چهرهی سیاسی افغانستان، اما در واکنش، پرسیده که آیا چگونگی تعامل هند با طالبان، در راستای «دوستی هند با مردم افغانستان» هست؟
او تاکید کرد که اکنون ارزشهای مشترک و اتحادبخش، به حاشیه رفته و جای آنرا روابط ژئوپولیتیکی گرفته است.
از سویی هم، نرگس نهان، وزیر پیشین معادن و پترولیم افغانستان، از جایشنکار خواست تا نباید در گفتوگوی خود نامی از مردم افغانستان میبرد، زیرا به باور او، آنها دیگر در هیچ بخشی از روابط این کشور با افغانستان، حضور ندارند.
او گفت که رها کردن مردم افغانستان بلافاصله پس از سقوط دولت پیشین و در دشوارترین شرایط، مرحلهی تازهای در روابط مردم دو کشور رقم زد. او به هند هشدار داد که دشمن دشمنش، دوست «جالب توجهی» است، اما «هرگز» شریک قابل اعتمادی نخواهد بود.
همزمان با این دیدار، وزارت خارجهی طالبان نیز با انتشار اعلامیهای از گفتوگوی متقی با جایشنکار خبر داد. برخی کاربران با مقایسهی لحن دو اعلامیه گفتند که اعلامیهی وزارت خارجهی هند تلاش داشت طالبان را بهعنوان متحدی در برابر پاکستان نشان دهد، در حالیکه اعلامیهی طالبان بر «روابط متقابل» و رویکردی برابر تاکید داشت. این کاربران افزودند که هند در اعلامیهی خود، طالبان را همسطح و همتراز خود ندانسته و بهعنوان یک شریک برابر با آن برخورد نکرده است.
مریم سلیمانخیل، عضو پیشین مجلس نمایندگان افغانستان نیز نوشته که طالبان تلاش دارد تا به هند نزدیک شود، اما هنوز همسران و فرزندانشان در پاکستان زندگی میکنند. او مدعی شده که طالبان همچنان از سازمان استخباراتی پاکستان (آیاسآی) دستور میگیرد. سلیمانخیل گفت که هند اکنون با وزیر خارجهی رژیمی ارتباط برقرار میکند که دختران را از آموزش محروم کرده و معترضان را زندانی میکند.
جمشید یما امیری، خبرنگار، نیز گفته که پس از صحبت وزیر خارجهی هند با امیرخان متقی، جنگ نیابتی میان هند و پاکستان در افغانستان وارد مرحلهی تازهای خواهد شد. او نوشت که طالبان به هر دو کشور میگوید که «ما با شما استیم» اما در واقع، گرایش بیشتری به هند دارد.
یکی از کاربران نوشته که دولت هند بهدنبال جلب حمایت طالبان است، در حالیکه با مسلمانان هندی «مشکل» دارد.
در جنوری ۲۰۲۵، ویکرم مصری، دبیر وزارت خارجهی هند، با امیرخان متقی در دوبی دیدار کرد. حدود دو ماه پس، یکی دیگر از مقامهای هندی در سفر به کابل، با متقی ملاقات داشت و شب گذشته نیز جایشنکار، وزیر خارجه هند، با او تماس تلفنی برقرار کرد.
بسیاری ناظران، این زنجیرهی دیدارها و تماسها را، همراه با گزارشهایی از سفر هیاتی از طالبان به ریاست ابراهیم صدر، معاون امنیتی وزارت داخلهی این گروه، به هند، نشانهای از تغییر در روابط دوجانبه هند و طالبان میدانند. برخی تحلیلگران این تحولات را همچنین نشانهای از فاصله گرفتن تدریجی طالبان از پاکستان تلقی کردهاند.