عفو بینالملل با نشر بیانیهای، خواستار آزادی «فوری و بیقیدوشرط» حمید فرهادی، خبرنگار یک رسانهی در تبعید افغانستان از زندان طالبان شد. این سازمان افزود که او صرفاً به دلیل «اعمال مسالمتآمیز حقوق بشریاش» بازداشت شدهاست.
فرهادی در ۱۲ سنبله سال گذشته توسط نیروهای وزارت داخلهی طالبان از خانهاش در کابل بازداشت شد و دو هفته پس از آن، در ۲۸ سنبله، از سوی این گروه به دو سال زندان محکوم شد. عفو بینالملل گفته که وی در جریان دادرسی، به وکیل مدافع دسترسی نداشتهاست. چیزی که این نهاد آن را نقض آشکار حق محاکمهی عادلانه و آزادی بیانِ تضمینشده در میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی (مورد تعهد افغانستان)، عنوان کردهاست.
این سازمان همچنین خبر داده که فرهادی که در ابتدا در زندان پلچرخی کابل نگهداری میشد، در ۸ حمل امسال، بدون اطلاع قبلی یا توضیح «به زندان بدنام بگرام»، جایی که زندانیان سیاسی نگهداری میشوند، منتقل شدهاست.
عفو بینالملل افزوده که فرهادی از سوی مقامهای طالبان به «تبلیغ علیه رژیم» این گروه متهم شده و طالبان ادعا کرده که شواهدی «قوی» علیه او در اختیار دارد؛ اتهامی که این نهاد آن را «ناعادلانه و نقض آشکار حقوق بشر» توصیف کردهاست. این نهاد تاکید کرده که اتهامها علیه او صرفاً به گزارشهای خبریاش دربارهی ممنوعیت آموزش دختران توسط طالبان مربوط میشود، که «بخشی از فعالیت مشروع روزنامهنگاری» او بودهاست.
عفو بینالملل همچنان افزوده که گزارشها حاکی از «بدرفتاری» با فرهادی در طول بازداشت است. این نهاد گفته: «او مدتی در سلول انفرادی نگهداری شده، که به شدت سلامت روانیاش را تحت تاثیر قرار دادهاست. خانوادهاش تنها اجازه دارند ماهی یکبار به مدت ۳۰ دقیقه، در حضور سرباز طالبان و از پشت شیشه، با او ملاقات کنند.»
در بیانیه همچنین آمده که، فرهادی از دسترسی به وکیل و مراقبتهای طبی کافی نیز محروم است، چیزی که نگرانیهای جدی دربارهی وضعیت او ایجاد کردهاست.
این سازمان همچنان در نامهای خطاب به عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخلهی طالبان، از این گروه خواستهاست که فوراً فرهادی را آزاد کند و تا زمان آزادی، شرایط بازداشتِ او را با معیارهای جهانی، از جمله دسترسی به مراقبتهای طبی، وکیل، و ملاقات منظم با خانواده، همراستا کند. از سویی هم این نهاد در نامهاش، خواستار پایان دادن به «بازداشتهای خودسرانه و بدرفتاری» با مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران، و فعالانی شده که برای «ترویج برابری و عدالت اجتماعی» تلاش میکنند. عفو بینالملل همچنین از جامعهی جهانی دعوت کرده تا با ارسال نامه به مقامات طالبان، برای آزادی فرهادی و حمایت از حقوق روزنامهنگاران در افغانستان اقدام کنند.
عفو بینالملل همچنین در بیانیهاش، وضعیت کنونی در افغانستان را نشاندهندهی «سرکوب شدید فضای مدنی» دانستهاست. این سازمان افزوده که مدافعان حقوق بشر، معترضان زن، روزنامهنگاران، و فعالان سیاسی در این کشور بهعنوان «مخالفان سیاسی» هدف قرار میگیرند و با بازداشتهای خودسرانه و بدرفتاری مواجه میشوند. این سازمان بازداشت حمید فرهادی را «نمونهای برجسته» از این سرکوبها دانسته که به گفتهی این نهاد، نهتنها حقوق فردی را نقض میکند، بلکه تلاشها برای پیشبرد حقوق بشر و برابری در این کشور را به خطر میاندازد.
بازداشت فرهادی با واکنشهای گستردهای از سوی روزنامهنگاران و فعالان حقوق بشر روبهرو شده است؛ آنها این اقدام را ادامهی تلاش طالبان برای سرکوب صداهای منتقد در افغانستان تلقی کردهاند.