نهادهای حقوقبشری و قانونگذاران امریکایی، استدلال وزارت امنیت داخلی امریکا برای لغو «وضعیت حفاظت موقت» پناهجویان افغانستان را خلاف واقع عنوان کردهاند.
کریستی نوئم، وزیر امنیت داخلی امریکا گفته بود «وضعیت حفاظت موقت» پناهجویان افغانستان را بهدلیل «بهبود» وضعیت امنیتی و اقتصاد در حال تثبیت افغانستان، لغو میکند.
الینور ایسر، مدیر ارشد حفاظت بشردوستانهی جهانی در سازمان «نخست حقوق بشر»، این ادعا را «کاملاً پوچ و دور از واقعیت» خواند. او افزود که بسیاری از پناهجویان افغانستان در صورت بازگشت، با خطرات جدی روبهرو خواهند شد. به گفتهی او، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، اقلیتهای مذهبی و افرادیکه با ارتش و دولت امریکا همکاری کردهاند، همگی در معرض آزار و اذیت و یا انتقامگیری طالبان قرار دارند.
مایکل مککال، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان و رییس پیشین کمیتهی روابط خارجی این مجلس، ضمن ستایش از کلیات سیاست خارجی ترمپ، گفت که نگران امنیت شرکای اهل افغانستان این کشور است. مککال گفت: «طالبان عطش خود برای انتقام از کسانیکه به ایالات متحده کمک کردهاند را بهوضوح نشان داده است. تا زمانی که این گروه تغییرات رفتاری روشنی نشان ندهند، از دولت میخواهم که همچنان امنیت زنان و مردان افغانستان را که جان خود را برای کمک به نیروهای ما به خطر انداختهاند، در اولویت قرار دهد.»
کیم استافیری، مدیر اجرایی «انجمن متحدان دورهی جنگ» -یک سازمان غیرانتفاعی که به شهروندان افغانستان که برای دولت امریکا کار کردهاند کمک میکند – گفت: « ادعای وزارت امنیت داخلی مبنی بر اینکه اقتصاد افغانستان تثبیت شده، این کشور بسیار امنتر است و پناهجویان افغانستان دیگر نیازی به وضعیت حفاظت موقت ندارند، غیرقابل درک است.»
جسیون کرو، عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا نیز گفت که افغانستان امن نیست و طالبان همچنان به نقض حقوق بشر ادامه میدهد. او افزود که طالبان کسانی را که از این گروه انتقاد کند و یا کسانیکه در در جنگ بیست ساله، به سربازان امریکایی کمک کردهاند را هدف قرار میدهد. کرو تاکید کرد: «این ظالمانه و اشتباه است که رییسجمهوری به کسانیکه از خشونت فرار کردهاند، پشت کند.»
جین شاهین، عضو ارشد کمیتهی روابط خارجی مجلس سنای امریکا، لغو «وضعیت حفاظت موقت – تیپیاس» برای شهروندان افغانستان را «خیانت» خواند و تاکید کرد که این تصمیم در تضاد آشکار با «شواهد قاطعی» است که طالبان شهروندان افغانستان را بهدلیل ارتباط با امریکا، آزار و اذیت کرده است.
وی افزود که اخراج شرکای این کشور به افغانستان تحت حاکمیت طالبان، از نظر اخلاقی غیرقابل قبول است و جان آنها را به خطر خواهد انداخت.
از سوی دیگر، طالبان از استدلال وزارت امنیت داخلی امریکا استقبال کرده و آنرا نشانهای از درک واقعیتهای موجود خوانده است. وزارت خارجهی طالبان، شب گذشته (سهشنبه)، با انتشار بیانیهای، استدلال پشت لغو «تیپیاس» را «اعتراف آشکار به دستآوردهای» خود در زمینههای امنیت ملی، اقتصاد و دیگر بخشها، دانست.