پس از بستهشدن صنفهای آموزشی محلی در ولایت پکتیکا، جنبش فانوس آزادی زنان افغانستان، امروز (سهشنبه)، با انتشار اعلامیهای خواستار اعمال فشارهای سیاسی بر طالبان شد تا این گروه به سیاستهای «زنستیزانه و محدودکنندهاش» پایان دهد.
پیشتر، طالبان 267 صنف آموزشی محلی دختران خردسال را در ولایت پکتیکا بست که در نتیجه، بیش از 11 هزار کودک از آموزش محروم شدند.
این زنان معترض از جامعهی جهانی، سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بینالمللی خواستار آن شدند که برای بازگشایی «فوری» این صنفهای آموزشی اقدام کنند و در کنار آن، تضمین کنند که امنیت و حمایت لازم از آموزگاران، داوطلبان و نهادهایی که در زمینهی آموزش زنان در افغانستان فعالیت میکنند، فراهم میشود.
جنبش فانوس آزادی زنان افغانستان ضمن نکوهش بستهشدن مراکز آموزشی برای دختران، گفت: «دخترانی که آرزوی داکتر، معلم، و انجینیر شدن را در سر داشتند، از حق اولیهشان محروم شدند. تنها به این دلیل که طالبان از دانایی و آگاهی زنان در هراس است. این اقدام، نهتنها نقض صریح حقوق بشر است، بلکه جنایتی خاموش علیه آیندهی افغانستان میباشد.»
این جنبش در ادامه، خواستار تاسیس ساختارهایی مستقل نظارتی در داخل کشور شده تا نقض حقوق آموزشی دختران توسط طالبان را ثبت و پیگیری کند. دیدبان حقوق بشر نیز پیشتر برای ایجاد چنین سازوکاری تاکید کرده بود. حامیان میگویند که چنین طرحی، میتواند در جهت پاسخگو ساختن طالبان مفید واقع شود.
همزمان، 14 کشور، بهشمول فرانسه، سویس و افریقای جنوبی، خواستار ایجاد چنین سازوکاری شده بودند. ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان نیز در گزارش خود به شورای حقوق بشر سازمان ملل هشدار داده بود که ناکامی جامعهی جهانی در پاسخگو نگه داشتن طالبان، این گروه را در «سرکوب بیشتر زنان و دختران» جسورتر کردهاست.
جنبش فانوس آزادی زنان افغانستان همچنین تاکید کرد که جامعهی جهانی و نهادهای مسئول باید زمینههای آموزش جایگزین را از طریق آموزش آنلاین، آموزش پنهانی در داخل کشور یا فراهمسازی آموزش در کشورهای همسایه ایجاد کنند.