کریستی نوئم، وزیر امنیت داخلی امریکا، امروز (دوشنبه)، اعلام کرد که «وضعیت حفاظت موقت» هزاران پناهجوی افغانستان را در تاریخ 12 جولای سال روان، لغو خواهد کرد.
بر بنیاد قانون، وزیر موظف است که 60 روز پیش از اختتام دورهی تعیینشده، شرایط کشور پناهجویان را بررسی کرده و تصمیم به تمدید یا لغو این وضعیت کند.
کریستی نوئم گفت دولت ایالات متحده در حال بازنگری این حمایت قانونی است تا اطمینان حاصل شود که با هدف اصلی و اولیهاش همراستا باشد. او افزود که وضعیت امنیتی افغانستان «بهبود» یافته، اقتصاد کشور بهسمت «ثبات» میرود و دیگر «مانعی برای بازگشت شهروندان افغانستان [به کشورشان] وجود ندارد.»
در همین حال، شان وندایور، رییس نهاد «افغان ایوک»، اظهار کرد که اکنون طالبان در افغانستان زنان و دختران را از آموزش محروم کرده و در این کشور هیچ آزادی و حفاظت واقعیای وجود ندارد. در چنین شرایطیست که بهگفتهی او، این حمایت قانونی از پناهجویان افغانستان سلب میشود.
روز شنبه، وندایور گفته بود دولت امریکا تصمیم گرفته تا «وضعیت حفاظت موقت – تیپیاس» پناهجویان افغانستان و کامرون را «فوراً» لغو نکند. با این حال مشخص نبود که تا چه زمانی این وضعیت معتبر خواهد بود.
وزیر امنیت داخلی امریکا، اقدامش را به سود منافع ملی کشورش دانسته است. او تاکید کرد که برخی از دریافتکنندگان تیپیاس، به اتهامهایی چون کلاهبرداری، تهدید امنیت عمومی و امنیت ملی، تحت تحقیقات این وزارتخانه قرار دارند.
به گفتهی برخی منابع، هماکنون ۱۴ هزار و ۶۰۰ تن از پناهندگان اهل افغانستان، دارای چنین حمایت قانونی استند.
پیشتر نیز وزارت امنیت داخلی امریکا، تیپیاس را برای پناهندگان افغانستان لغو کرده بود. اما این تصمیم بهدلیل مراعت نشدن روند آن که مستلزم هشدار 60 روزه بود، مورد بازنگری قرار گرفت. این بار، این وزارتخانه تصمیم خود را درست 60 روز پیش از الغای این حمایت قانونی، ابلاغ کرده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، در حالی که برنامههای پناهندگی امریکا به کشورهایی مانند افغانستان لغو شدهاند، ترمپ در ماه فبروری با صدور یک فرمان اجرایی، روند رسیدگی به درخواستهای پناهندگی سفیدپوستان افریقای جنوبی که مدعی تبعیض نژادیاند، را در اولویت قرار داد.
در همین حال، این خبرگزاری گزارش داده که 49 تن از این افراد، به امریکا رسیدهاند. این در حالیست که شهروندان افغانستان، بهویژه آنهاییکه در کنار نیروهای امریکایی کار کردند، در معرض تهدید و آزار و اذیت طالبان قرار دارند.
گفتنیست که پناهجویانیکه دارای «وضعیت حفاظت موقت» هستند، میتوانند تا 12 جولای، بدون ممانعت قانونی، در این کشور سکونت و کار داشته باشند.