تنها چند ساعت پس از اعلام آتشبسی که با تلاش ایالات متحده به دست آمد، هر دو همسایه همدیگر را به نقض آن متهم کردند. هند بلافاصله پس از اعلام توافق، پاکستان را به «نفوذ مرزی» و «نقض مکرر» متهم کرد و در برابر، پاکستان گفت، هند «نقض آتشبس» را آغاز کرده و تاکید کرد که نیروهایش «با خویشتنداری» عمل میکنند.
با این حال، بر بنیاد تازهترین گزارشها از کشمیر تحت ادارهی هند، باشندگان این ناحیه از اعلام آتشبس ابراز «خوشبینی و آسودگی» کردهاند، بازارها باز شده و مردم به روستاها برگشتهاند، هرچند برخی نسبت به دوام آن تردید دارند و از شادی پاکستان نیز ناراضیاند.
همزمان، دولت پاکستان روز یکشنبه را «یوم تشکر» اعلام کرده، از نیروهای مسلح تقدیر کرده و «عملیات» پسین را «پاسخی قاطع به تجاوزات هند» خوانده است.
این آتشبس، از سوی دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، پس از چند روز درگیریهای شدید و حملات متقابل زمینی و هوایی دو همسایه بر یکدیگر، اعلام شد. ترمپ نوشت که این توافق با میانجیگری ایالات متحده و پس از گفتوگوهای طولانی میسر شده است. ترمپ از هر دو کشور برای استفاده از «شعور متعارف و هوش فوقالعادهی» آنها قدردانی کرده است.
مارکو روبیو، وزیر خارجهی امریکا نیز اعلام کرد که او و جیدی ونس، معاون رییسجمهوری، طی ۴۸ ساعت گذشته با مقامات ارشد هر دو کشور، از جمله نارندرا مودی، نخستوزیر هند، شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، سوبرامانیام جایشانکار، وزیر خارجهی هند، و عاصم منیر، رییس ستاد کل ارتش پاکستان، گفتوگو کردهاند. مذاکراتی که به توافقی برای آتشبس «کامل» و «فوری» منجر شدهاست.
همچنان ویکرام میسری، دبیر وزارت خارجهی هند، تایید کرد که روسای عملیات نظامی دو کشور بعد از ظهر شنبه گفتوگو کرده و توافق کردند که تمامی اقدامات نظامی، از جمله؛ «تیراندازیها در زمین، هوا و دریا، متوقف شود.»
از سویی دیگر شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، همچنان در سخنرانی خود این توافق را گامی در راستای صلح منطقهای دانست و ابراز امیدواری کرد که مسائل حلنشده، از جمله؛ مناقشهی کشمیر، از طریق گفتوگوی «صلحآمیز» حل شوند.
با وجود امیدها برای پایان یافتن درگیریها، درست چند ساعت بعد، پس از اعلام توافق، ساکنان سرینگر و جامو در کشمیر تحت ادارهی هند از شنیدن انفجارهای متعدد خبر دادند.
عمر عبدالله، مقام ارشد منتخب کشمیر، در پستی در شبکههای اجتماعی با ابراز ناامیدی نوشت: «این چه آتشبسی بود؟ انفجارهایی در سراسر سرینگر شنیده شدند.»
هند بلافاصله پاکستان را به نقض توافق متهم کرد. ویکرام میسری در نشست خبری در دهلی نو گفت که «نقضهای مکرر» توافق رخ داده و ارتش هند در حال «مقابله» با آنچه او «نفوذ مرزی» خواند، است. او از پاکستان خواست با «جدیت و مسئولیتپذیری» به این وضعیت رسیدگی کند.
در مقابل، وزارت خارجهی پاکستان نیروهای هندی را به «آغاز» نقض آتشبس متهم کرد. این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد که پاکستان به توافق متعهد است و نیروهایش با «خویشتنداری» عمل میکنند. اسلامآباد پیشنهاد داد که هرگونه مشکل در اجرای آتشبس از طریق «ارتباط در سطوح مناسب» حل شود.
تنشها بین هند و پاکستان از (۲۲ اپریل) سال روان، پس از حملهای مرگبار به یک مکان گرشگری در کشمیر تحت ادارهی هند که منجر به کشته شدن ۲۶ فرد ملکی، عمدتاً گردشگران هندو، شد، به شدت افزایش یافت. هند این حمله را به پاکستان نسبت داد، اتهامی که اسلامآباد «قاطعانه» رد کرد. این حادثه جرقهی هفتهها درگیریهای مرزی، شامل حملات موشکی و پهپادی، را زد. و منجر به کشته و زخمی شدن بیش از صد تن از هر دو طرف های جنگ شد.
روبیو پساز اعلام این آتشبس گفت که هند و پاکستان توافق کردهاند مذاکرات شان را در یک مکان بیطرف بر سر «مسائل گستردهتر» آغاز کنند. مذاکراتی که به نظر، مسائل ریشهای، از جمله مناقشهی کشمیر که از زمان استقلال دو کشور در ۱۹۴۷ موضوع اختلاف بوده، را در بر خواهند گرفت. با اینحال، اتهامات متقابل هند و پاکستان در نقض آتشبس، چشمانداز دستیابی به یک آتشبس پایدار را تاحدودی «مبهم و نامطمئن» نگه داشته و حالا دیده شود که اقدامهای بعدی هر دو کشور چه خواهند بود.